In perioada 14–18 mai 2009 va avea loc cea de-a XXII-a editie a Targului International de Carte de la Torino. Tema editiei din acest an este Io, gli altri / Eu, ceilalti. Romania va participa pentru prima data la cea mai importanta manifestare de profil din Italia cu un stand national, avand tema 1989 – 2009: Confirmari si debuturi in literatura romana.

Standul Romaniei, cu o suprafata de 32 metri patrati, a fost construit dupa un concept inovativ si interactiv, atat pentru a atrage publicul larg si specialistii, cat si pentru a ilustra productia editurilor romanesti reprezentative pentru tema aleasa: Polirom, Humanitas (si Humanitas multimedia), Corint, Vinea, Curtea Veche, Paralela 45, Brumar, Ideea Europeana, All, Editura Academiei Romane si Centrul National al Cartii (CENNAC) din cadrul Institutului Cultural Roman, informeaza comunicatul remis HotNews.ro.

Deschiderea oficiala a Standului Romaniei va avea loc joi, 14 mai 2009, orele 17:00, in Pavilionul 3. Inaugurarea va fi facuta de catre prof. Marco Cugno (Universitatea din Torino), prof. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), prof. Smaranda Bratu Elian (Universitatea din Bucuresti), dr. Monica Joita, directorul interimar al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si doi membri din conducerea Targului International de Carte de la Torino: dl. Rolando Picchioni, presedintele Fundatiei pentru Carte, Muzica si Cultura si dl. Ernesto Ferrero, director editorial al Targului de carte.

Pe parcursul a patru zile (14, 15, 16 si 17 mai), standul Romaniei va gazdui zece manifestari care au scopul de a promova in Italia literatura si politica editoriala a Romaniei, programele specifice ale Institutului Cultural Roman, de a starni interesul editorilor, specialistilor, traducatorilor, tinerilor din Italia si intreaga lume, de a reflecta rezultatele si situatia actuala a romanisticii in Italia si a italienisticii in Romania, de a prilejui un schimb de experienta intre invitati si publicul larg.

Astfel, manifestarile organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia pe parcursul desfasurarii Targului International de Carte de la Torino vor reuni peste 30 de invitati: unii din cei mai importanti si mai tradusi scriitori romani la ora actuala, italienisti si romanisti de marca, reprezentanti ai unor edituri italiene, traducatori de literatura romana in limba italiana, jurnalisti. Manifestarile includ lansari si prezentari de carte, ateliere de lucru si dezbateri literare.

In seria de manifestari care vor marca prezenta Romaniei la cel mai important targ de carte din Italia se inscriu si doua ateliere de lucru, coordonate de Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino. Tema acestora, 1989 – 2009: Confirmari si debuturi in literatura romana, va fi ilustrata in primul rand prin prezenta a sase dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani: Petru Cimpoesu, Filip Florian, Ioana Nicolaie, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici. Primul workshop va avea loc vineri, 15 mai, incepand cu orele 18:00, la biblioteca „Italo Calvino” din Torino iar cel de-al doilea sambata, 16 mai, incepand cu orele 19:30, in „Spazio Book”, unul din principalele spatii de conferinte din cadrul Targului.

Cele doua ateliere de lucru sunt organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in parteneriat cu bibliotecile civice torineze si cu FIERI (Forum Internazionale ed Europeo di Ricerche sull’Immigrazione) din Torino.

De asemenea, in ziua inaugurala a Targului International de Carte de la Torino (14 mai), editura Zonza din Milano va organiza la standul propriu, incepand cu orele 15:30, lansarea primei etape din proiectul La Romania incontra l’Italia, constand in prezentarea editiei italiene a romanului Sunt o baba comunista! de Dan Lungu si a romanului Un an in Paradis de Liliana Corobca. Partenerul acestei manifestari este Accademia di Romania din Roma, care a organizat si lansarea ulterioara in capitala Italiei a romanului lui Dan Lungu, un interviu al acestuia la RAI, precum si o intalnire-dezbatere a scriitorului roman cu studentii care frecventeaza lectoratul de limba si literatura romana de la Universitatea „La Sapienza“.

Initiativa Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia privind organizarea prezentei Romaniei la editia din acest an a Targului International de Carte de la Torino se inscrie in strategia Institutului Cultural Roman privind traducerea si promovarea literaturii si a politicii editoriale romanesti in intreaga lume.