Expozitia de pictura „Raiul din ograda”, semnata de artistul plastic Vitalie Butescu.va fi vernisata sambata, 9 mai, ora 11:00. Expozitia este gazduita de Asociatia Elite Art Club UNESCO si va fi deschisa pana in data de 30 iunie a.c. Expozitia „Raiul din ograda” este una cu totul aparte, propunand o imagine metaforica a valentelor cromatice, care, in interpretarea pictorului moldovean Vitalie Butescu capata adesea forme arhetipale: case taranesti, livezi, ograzi, campuri cu maci, flori. Tonurile de alb dispuse aparent liber aduc prospetime si definesc acea lumina unica, nostalgica a lucrarilor lui Vitalie Butescu, o lumina oximoronica a distantei si a proximitatii, a nostalgiei si a bucuriei regasirii.

Privite in ansamblu creatiei artistului, comparand cu lumea populata de arlechini, tinere femei cu fete partial umbrite de palarii sau evantaie, nuduri, clovni, lucrarile reunite sub semnul acestei expozitii sunt de o factura foarte speciala.

Artistul pastreaza acelasi echilibru subtil intre ordine si dezordine, intre tonurile de fumuriu si cele de lumina cremoasa care seduc privirea, trasaturi specifice creatiilor sale, insa uimeste prin lipsa elementului uman, prin concetrarea exclusiva asupra picturalitatii materiei, asupra stralucirii frugale a lucrurilor vazute in momentul in care acestea par sa isi dezvaluie esenta. Aceasta absenta creeaza o senzatie aproape palpabila de calm, de liniste, invitand la meditatie si reverie.

Pictura lui Vitalie Butescu emana o caldura luminoasa discreta care este in acelasi timp a picturii, cat si a autorului ei. Un farmec familiar, totusi greu de numit rezida in lucrari, un murmur vibrant care vorbeste despre lumina si efemer. Este poate si principalul motiv pentru care panzele sale se bucura de o extraodinara popularitate, fiind printre cel mai frecvent achizitionate lucrari de arta.

Vitalie Butescu s-a nascut la 3 octombrie 1972, in localitatea Stefan Voda, din Republica Moldova. In 1990 a absolvit Colegiul de Arte Plastice din Chisinau, la sectia pictura. Din 1997 este licentiat al Academiei de Arte Cluj-Napoca.

Cariera artistica a lui Vitalie Butescu impresioneaza prin amploare, dar mai cu seama printr-un extraordinar dinamism: peste cincisprezece expozitii personale, numeroase participari in cadrul unor expozitii de grup, precum si participari la tabere de creatie si targuri internationale de arta (printre care amintim „Pictori de azi la Balcic”, editia 2008 a Targului de Arta de la Geneva-Europ’Art). Si-a expus lucrarile inca din timpul facultatii in Romania si in galerii private din Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia, Marea Britanie (la renumita galerie londoneza „Harlequin Gallery”) si S.U.A.

Expozitia va fi insotita de un catalog de arta si va putea fi vizitata sambata 9 mai si duminica, 10 mai, 11-19 si ulterior acestor date, in intervalul 10-18:00 cu programare prealabila la 0755046594, 021.315.65.11 sau prin e-mail la irina.rosu@ella.ro