European Jazz Orchestra, dirijata de Peter Herbolzheimer, unul dintre cei mai apreciati dirijori din Europa, va sustine doua concerte la Bucuresti. Concertele vor avea loc miercuri, 6 mai la Teatrul Metropolis si joi, 7 mai la Sala Radio. Concertul de la Bucuresti face parte din turneul european intreprins in perioada 18 aprilie-7 mai, organizat de Radio Romania Muzical, Uniunea Europeana de Radio si Swinging Europe.

Peter Herbolzheimer s-a nascut in 1935, la Bucuresti, si a emigrat in Germania de Vest dupa cel de-al doilea razboi mondial (1951). In 1969, infiinteaza formatia care avea sa-i aduca celebritatea, Rhythm Combination&Brass, alaturi de care initiaza un stil nou in jazz-ul secolului XX: Jazzrock.

Un alt moment important in cariera celui mai important dirijor european de jazz: 1987, anul in care Peter Herbolzheimer creeaza Bundesjazzorchester, mai pe scurt, BuJazzO, un Big Band ce, in scurt timp, a devenit celebru, fiind invitat sa sustina concerte pe intregul mapamond, inclusiv in Romania. Peter Herbolzheimer a fost dirijorul BuJazzO-ului pana in 2006.

Peter Herbolzheimer nu s-a limitat doar la postura de dirijor; el este si un apreciat compozitor si aranjor; de altfel, a creat si a aranjat pentru big band toate piesele pe care European Jazz Orchestra urmeaza sa le interpreteze in mai, la Bucuresti, la cele mai inalte standarde de calitate.

European Jazz Orchestra este o formatie infiintata de fundatia Swinging Europe din Danemarca, ale carei turnee se deruleaza sub patronajul Uniunii Europene de Radio (EBU) - o organizatie ce reuneste posturile publice europene de radio. In 2009, Radio Romania Muzical, membru EBU, l-a propus pentru European Jazz Orchestra pe tanarul saxofonist Alexandru Simu.

Turneul European Jazz Orchestra din acest an traverseaza noua tari europene (Danemarca, Polonia, Cehia, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Romania), informeaza Agerpres.