Scriitorul francez Pascal Bruckner este invitatul Institutului Cultural Roman din Paris in cadrul dezbaterii Cultura romana – cultura franceza in context european 1989-2009.La intalnirea ce va avea loc joi 7 mai, de la ora 20, alaturi de Pascal Bruckner vor mai participa la discutii eseistul roman Alexandru Matei si profesorul William Marx, de la Universitatea din Orléans.

Potrivit ICR, dezbaterea va urmari consecintele caderii comunismului in 1989 asupra peisajului sociocultural al intregii Europe. Deschiderea internationala a culturii romane, raportul intre cultural si politic in Romania si Franta, declinul ideologiilor la scara continentului vor constitui temele pe care le vor aborda cei trei vorbitori.

Romancier, eseist, publicist, editor, Pascal Bruckner este una dintre figurile primordiale ale culturii franceze contemporane. Nascut in 1948, este autorul romanelor Luni de fiere (ecranizat de Roman Polanski) si Hotii de frumusete, precum si al eseurilor Tentatia inocentei si Prostia omului alb. Afirmat in anii 70, alaturi de « noii filosofi », preda la mai multe universitati americane si la Institutul de Studii Politice din Paris. Extrem de prezent pe scena mediatica prin luari de pozitie pe teme de interes global (a sustinut intre altele crearea unui stat palestianian si interventia militara americana in Irak) si cronici in saptamanalul de mare tiraj le Nouvel Observateur.

Alexandru Matei, scriitor si universitar bucurestean, este doctor in literatura franceza al reputatei Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. William Marx, nascut in 1966, a predat literatura in universitati din Statele Unite, Japonia si Franta.