Vincent Van Gogh a inventat povestea potrivit careia si-a taiat singur urechea, dupa o cearta cu Paul Gauguin, pentru a-si proteja prietenul, sustine un studiu recent, citat de telegraph.co.uk. De fapt, Gauguin este cel care i-a taiat urechea lui Van Gogh, cu o sabie.

In lucrarea "Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin si Pactul Tacerii", Hans Kaufmann si Rita Wildegans sustin ca incidentul nu a fost provocat de nebunia lui Van Gogh (care l-a impins la sinucidere doi ani mai tarziu), ci de lovitura de sabie a prietenului sau.

Cei doi istorici ai artei din Germania afirma ca versiunea reala a evenimentelor nu a fost facuta publica din cauza unui "pact al tacerii" intre cei doi barbati, prin care Gauguin a incercat sa evite o condamnare din partea justitiei iar Van Gogh dorea sa pastreze o prietenie de care era foarte legat.

Teoria general acceptata este ca celebrul pictor olandez a fost aproape de moarte, dupa ce si-a taiat urechea cu un brici, intr-un acces de nebunie, in noptea de 23 decembrie 1888.

Imediat dupa aceea, a invelit urechea taiata intr-o bucata de panza si i-a oferit-o unei prostituate dintr-un bordel aflat in apropierea locuintei sale.

Insa expertii din Hamburg sustin ca succesiunea faptelor a fost, de fapt, cu totul alta.

Versiunea expertilor germani

Gauguin, un excelent spadasin, dorea sa paraseasca locuinta lui Van Gogh din Arles, dupa desele certuri dintre cei doi artisti.

El a plecat din casa, cu bagajele si cu sabia in mana, dar a fost urmarit de Van Gogh, care anterior ii aruncase lui Gauguin un pahar de absint in fata.

Pe masura ce se apropiau de bordel, cearta dintre cei doi s-a intensificat, iar Gauguin a taiat urechea stanga a lui Van Gogh cu sabia - intr-un acces de furie sau pentru a se apara.

Apoi, Gauguin si-a aruncat sabia in Rhone, iar Van Gogh i-a dat urechea prostituatei, dupa care s-a dus acasa, unde politia l-a descoperit a doua zi, intr-o balta de sange.

Majoritatea expertilor sustin ca Gauguin a parasit locuinta din Arles inainte de producerea acestui eveniment.

Dovezi neconcludente

Desi istoricii nu au nicio dovada concreta pentru noua versiune, ei argumenteaza prin faptul ca aceasta este cea mai logica intrepretare si explica de ce ultimele cuvinte scrise de Van Gogh catre Gauguin sunt: "Tu pastrezi tacerea, o sa o fac si eu".

Cei doi cercetatori citeaza corespondenta dintre Vincent si fratele sau Theo, in care pictorul ofera anumite indicii asupra evenimentelor, fara insa a rupe "pactul tacerii" dintre cei doi artisti.

El mentioneaza cererea lui Gauguin de a-i recupera masca de spadasin si manusile din Arles, dar nu si spada.

Kaufmann a declarat pentru Daily Telegraph: "Van Gogh i-a scris fratelui sau ca este norocos ca Gauguin nu avea asupra lui un pistol, ca acesta este mult mai puternic decat el iar 'pasiunile' lui sunt mai puternice".

Artistul olandez face referire la un roman francez in care naratorul spune ca si-a ucis prietenul taiand franghia pe care cei doi se catarau.

"Dupa aceasta, naratorul isi spune: 'Nimeni nu m-a vazut comitand aceasta crima si nimic nu ma poate impiedica sa inventez o poveste care sa ascunda adevarul", afirma Kaufmann. "Acesta era un mesaj catre fratele sau".

El face referire, de asemena, la una dintre schitele lui Van Gogh in care este desenata o ureche, alaturi de cuvantul "ictus" - termenul latin folosit in scrima pentru a desemna o lovitura.

Cei doi istorici cred ca, desi era afectat de boala, nebunia nu pusese inca stapanire pe pictor la acel moment.

"A fost insa un soc din care Vincent nu si-a mai revenit niciodata si care a condus la agravarea bolii, pavand astfel drumul spre sinucidere", afirma Kaufmann.

Alti experti, inclusiv cei de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, nu sunt de acord cu teoria aceasta.