In doua zile va incepe prima editie a Festivalului International de Film Timishort (Timisoara, 6 – 10 mai), desfasurat sub un slogan sugestiv pentru cinefili: „Cafea si filme. Noua ne plac scurte si tari.” Printre atuurile Timishort se numara o competitie internationala puternica (16 scurtmetraje apartinand tuturor genurilor), cu multe filme prezentate pentru prima data in Romania (doua chiar in premiera mondiala – „Inainte si dupa” de Andrei Cohn si „Cealalta fiica” de Stefan Munteanu –, precum si o premiera europeana – „Love Lost“ al singaporezului Leonard Lai Yok Wai) si multe programe paralele atractive.

Dintre acestea din urma merita amintite „Panorama” (alte scurtmetraje recente, remarcate la multe festivaluri, printre care inca o premiera europeana: „Disconnection” al foarte tanarului regizor iranian Mahmood Noori), „TimiShorts” (filme realizate de cineasti timisoreni sau in Timisoara), „Film Schools” (cele mai bune productii ale unor importante scoli de film, reprezentate la Timishort de profesori si studenti meritorii: Lodz din Polonia, Sam Spiegel Ierusalim, NAFTA Sofia si UNATC Bucuresti) si „Festival Visit” (selectii relevante din programul unor festivaluri partenere: Brest, ARCIPELAGO, NexT etc.). Regizorul britanic Simon Ellis, nominalizat in 2007, cu „Soft“, la premiile Academiei Europene de Film, va veni la Timishort pentru a prezenta publicului 11 scurtmetraje realizate de el in perioada 1998 – 2008. Un alt focus al festivalului va fi dedicat celor mai bune scurtmetraje italiene din ultimii ani. Sectiunea „Gala Screenings“ va aduce si ea noi surprize pentru spectatorii timisoreni.

In timpul festivalului, sub genericul Timishort Talent Campus, se vor organiza ateliere de film creative, avandu-i ca protagonisti pe invitatii festivalului si ca destinatari pe tinerii cineasti si cinefili din Timisoara. Vor sustine astfel de ateliere regizorii Andrei Ujica (documentarist remarcabil si presedinte al juriului), Elad Keidan (cel mai recent castigator al sectiunii canneze de film studentesc, „Cinéfondation“), Simon Ellis, Mihnea Columbeanu („Pitbull“) si Vlad Trandafir. De asemenea, reprezentantii unor importante festivaluri internationale (Semaine de la Critique Cannes, Fresh Film Fest Karlovy Vary, goEast Wiesbaden, Brest si ARCIPELAGO) isi vor impartasi experientele, iar noii reprezentanti ai NISI MASA in Romania (Ana Agopian si Adriana Racasan de la Asociatia Culturala Control N) vor vorbi despre activitatea acestei asociatii, prezenta in 19 tari europene, care isi propune intarirea comunicarii intre tinerii pasionati de cinema. Un alt invitat de marca al Timishort este cineastul Corneliu Porumboiu (membru al juriului), recent intrat pentru a doua oara in selectia de lungmetraje a Festivalului de la Cannes (sectiunea „Un Certain Regard), cu al doilea sau film, „Politist, adjectiv”.

Scurtmetrajele din cadrul programului Timishort vor fi proiectate in cinematografele centrale „Timis” si „Studio” (singurele inca functionale in afara multiplexurilor). Sala Capitol a Filarmonicii Banatul va gazdui cateva proiectii speciale. Atelierele creative se vor tine in mansarda Facultatii de Arte. Intrarea la toate proiectiile si atelierele este libera.