Un eveniment cu totul inedit a avut loc saptamina trecuta la Sala Auditorium a ICRNY: o degustare a celor mai noi filme romanesti ale anului, grupate sub titlul Grab a Bite: A Taste of the New Romanian Films of 2009, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman New York. Prezentarea exclusiva a avut loc imediat dupa ce Festivalul de la Cannes a anuntat includerea in selectia oficiala, in sectiunea Un Certain Regard, a proiectului colectiv scris si co-regizat de Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur, si a celui de-al doilea film scris si regizat de Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv. A fost prima proiectie publica a citorva secvente din aceste doua filme, dar si din alte zece filme romanesti nou-noute, in asteptarea unei cariere internationale.

Selectia din cadrul programului Grab a Bite: A Taste of the New Romanian Films of 2009 de la ICRNY a inclus, in marea lor majoritate, extrase de maximum trei minute din noile filme ce vor putea fi vazute, in integralitate, in Zilele filmului romanesc de la Festivalul Transilvania (TIFF) din iunie. Cele doua „coperti” ale grupajului (de cca 40 de minute) au fost rezervate, evident, celor doua filme care ne vor reprezenta la Cannes: Amintiri din Epoca de Aur si Politist, adjectiv. Primul este un proiect omnibus scris, produs si co-regizat de Cristian Mungiu, alaturi de Hanno Hofer, Ioana Uricaru, Razvan Marculescu si Constantin Popescu jr. Din aceasta rememorare a sase legende urbane din perioada comunista, publicul din arhiplina Sala Auditorium a ICRNY a putut urmari fragmente din contributia Ioanei Uricaru si din unul dintre cele doua episoade regizate de Mungiu insusi. Politist, adjectiv este cel de-al doilea film al lui Corneliu Porumboiu, cu Dragos Bucur in rol principal, un fals policier apasator, mult mai ambitios si mai radical decit A fost sau n-a fost?

Acestea doua, plus debutul in regie al lui Bobby Paunescu, Francesca, produs – in afara sistemului de finantare CNC-ist – de Paunescu in parteneriat cu Cristi Puiu, au captat si interesul lui Richard Pena, directorul Festivalului de la New York, care altminteri s-a aratat precaut in a judeca in vreun fel potentialul celorlalte filme din care au fost prezentate secvente: Felicia, inainte de toate (r. Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), Cea mai fericita fata din lume (r. Radu Jude), Cealalta Irina (r. Andrei Gruzniczki), Medalia de onoare (r. Calin Netzer), Portretul luptatorului la tinerete (r. Constantin Popescu jr.), Caravana cinematografica (r. Titus Muntean), My Beautiful Dacia (r. Stefan Constantinescu si Julio Soto) si, nu in ultimul rind, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica). Foarte gustata, in special de publicul roman (printre care s-a aflat si printesa Marina Sturdza), a fost secventa din Medalia de onoare, in care Ion Iliescu isi face debutul actoricesc, jucindu-si propriul (fost) rol, de presedinte, si dindu-i replica lui Victor Rebengiuc.