Romania este invitatul special al editiei din acest an a Festivalului International de film si muzica – Mediawave, desfasurat in Ungaria, din 25 aprilie pana in 2 mai. Organizatorii si-au propus sa surprinda evolutia pe care a cunoscut-o, de la an la an, arta cinematografica din Romania. Pentru aceasta au fost alese cateva filme romanesti premiate (Radu Jude, Adrian Sitaru, Thomas Ciulei, etc.) la festivaluri de succes din Romania, Astra Film Festival fiind unul dintre ele. Mai mult, organizatorii Astra Film Festival au fost solicitati sa contribuie si la selectia de filme.

7 documentare romanesti, realizate in ultimii ani, vor fi cunoscute de publicul maghiar:

- Mamaliga te asteapta de Laurentiu Calciu (Cel mai bun documentar romanesc –AFF 2004)

- La drum de Dumitru Budrala (Marele premiu -Dakino 1999)

- Holi de Brindusa Armanca si Dan Ratiu,

- Bar de zi de Corina Radu (Cel mai bun documentar romanesc –AFF2007),

- Balkan Champion de Reka Kincses (Cel mai bun film –AFF2006),

- Viva Constanta de Ambrus Emese (Participant la AFF 2007),

- Gratian de Thomas Ciulei.

Proiectiile de film vor fi completate de muzica traditionala romaneasca a Grupului Minisatul Sf. Andrei. Programul romanesc este sustinut de ICR Budapesta.

Echipa Astra Film Festival a participat si la alcatuirea programului Romania. Prin ochii documentaristilor sai, ce va fi prezentat in Spania, la Festivalul DocumentaMadrid, in perioada 1-10 mai 2009.

De mai bine de 15 ani, Festivalul international de film documentar ASTRA FILM FEST promoveaza filmul documentar in Romania. ASTRA FILM FEST 2007 a castigat Premiul Societatii Civile pentru cel mai bun eveniment cultural din Romania.

In toamna acestui an (26 octombrie-1 noiembrie), Astra Film Festival celebreaza cea de-a X-a editie.