Cea de a treia editie a Noptii Europene a Cluburilor, organizata in capitala Germaniei, se deschide vineri, 24 aprilie 2009, prin concertul cunoscutei formatii Fanfare Ciocarlia, a carei prezenta la Berlin e sustinuta de Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu”.

Cei 12 muzicanti de etnie roma din satul Zece Prajini, care ridica in picioare sali din intreaga lume cu ritmurile lor indracite, vor canta in deschiderea manifestarii la care se anunta si prezenta ministrului de externe german, Dr. Frank-Walter Steinmeier, sub patronajul caruia se desfasoara acest eveniment. Concertul va avea loc la sala Kesselhaus din complexul Kulturbrauerei, una dintre locatiile consacrate pentru concerte live, cu o capacitate de circa 2.000 de locuri.

Noaptea Europeana a Cluburilor este o manifestare anuala, care a devenit un punct de reper in viata culturala a Berlinului in urma imensului succes de care s-a bucurat prima editie, desfasurata in martie 2007, cand s-au sarbatorit la Berlin 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Evenimentul este organizat de Ministerul de Externe german si de Comisia Cluburilor din Berlin, in colaborare cu ambasadele si institutele culturale ale celor 27 de tari-membre ale Uniunii Europene. A treia editie a Noptii Europene a Cluburilor va sta sub semnul aniversarii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si a cinci ani de la extinderea Uniunii Europene. De altfel, in prezent circula, pe anumite trasee, mijloace de transport in comun purtand motto-ul manifestarii, “Bine ati venit in club: 5 ani de Europa extinsa - 5 ani de noi orizonturi”.

In noaptea de 24 spre 25 aprilie 2009, 27 de formatii si DJ din diverse tari europene vor evolua in 27 de cluburi din Berlin, informeaza ICR Berlin.