Romania va fi prezenta la London Book Fair – Targul international de carte de la Londra, desfasurat in perioada 20 – 22 aprilie 2009, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman. La cea de-a doua participare cu un stand national la Targul international de carte de la Londra, una dintre cele mai importante manifestari de profil din lume, Institutul Cultural Roman isi propune sa ofere o imagine cat mai cuprinzatoare a pietei de carte din Romania.

In urma consultarii principalelor asociatii de editori din Romania, 32 dintre cele mai prestigioase edituri romanesti au fost invitate sa expuna intr-un stand de 108 mp, conceput astfel incat sa ofere fiecareia dintre ele o vizibilitate maxima. De asemenea, la stand vor fi puse la dispozitia reprezentantilor editurilor romanesti spatii pentru intalnirile cu potentialii parteneri sau colaboratori straini. Vor fi reprezentate editurile All, Art, Brumar, Cartea Romaneasca, Editura Casa Radio, Corint, Corint Junior, Curtea Veche, Hasefer, House of Guides, Humanitas, Humanitas Fiction, Humanitas Multimedia, Idea, Ideea Europeana, Igloo Media, Junimea, Leda, Minerva, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, RAO, Taj Books & Media, Trei, Tritonic, Vellant, Vivaldi, Vox, Vremea si Editura Institutului Cultural Roman.

Alaturi de cele peste 800 de titluri ale editurilor romanesti (carti ale autorilor romani, traduceri din limba engleza, audiobook-uri, CD-uri, albume, ghiduri turistice, dictionare), la stand vor fi prezentate si volume aparute in strainatate, prin programele de finantare derulate de Institutul Cultural Roman prin Centrul National al Cartii, precum si materiale de prezentare a programelor si proiectelor derulate de Institutul Cultural Roman.

Luni, 20 aprilie, de la ora 16.00, in prima zi a targului, Institutul Cultural Roman va organiza o dezbatere pe tema receptarii culturii romane si a Romaniei in spatiul britanic, pornind de la cartea Once Upon Another Time de Jessica Douglas-Home. La aceasta discutie, desfasurata sub genericul ROOMania WITH A VIEW, vor participa mai multe personalitati culturale britanice: Jessica Douglas-Home, Mark Almond, Anne Stewart, Anthony Daniels. Gazda evenimentului va fi Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman. La intalnire vor asista editori romani si strani, jurnalisti, oameni de cultura britanici.

Cu ocazia participarii Romaniei la Targul international de carte, Institutul Cultural Roman de la Londra va vernisa in data de 21 aprilie expozitia Constantin Brancusi Fotograf, cuprinzand 30 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist. Vernisajul va fi urmat de o receptie cu invitati de marca din mediul cultural, diplomatic si de presa britanic, prilej cu care se anunta publicarea in 2010 a cartii Brancusi, scrisa de Sanda Miller, in seria Critical Lives. Expozitia va fi deschisa in perioda 22 aprilie – 13 mai, la galeria Institutului Cultural Roman din 1 Belgrave Square, Londra.