In perioada 6 – 10 mai, la Timisoara are loc prima editie a Festivalului International de Scurtmetraj Timishort. Recent a fost definitivata competitia oficiala a festivalului, care cuprinde 16 scurtmetraje (de fictiune, documentare, de animatie si experimentale) internationale, alese dintre cele aproape 350 de filme primite din toata lumea. Printre surprizele competitiei se numara zece premiere romanesti (scurtmetraje straine care n-au mai fost prezentate de nici un alt festival din tara) si doua premiere absolute (productii romanesti).

Primul scurtmetraj autohton din competitie, „Palmele” de George Chiper a fost prezentat, in luna decembrie, la festivalurile CineMAiubit (de film studentesc) si DaKINO, Timishort fiind primul festival din afara Bucurestiului la care participa. Filmul a fost nominalizat la premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj, iar autorul sau – la premiul Gopo pentru „Tanara speranta”.

Regizorul George Chiper despre film: „Emilia Dumitrescu isi pierde sotul si fiica intr-un tragic accident de circulatie, in timp ce se afla la volan. Un titlu de ziar, insotit de cateva detalii sordide, e tot ce ramane din drama relatata la stiri.

Premisa filmului: un interviu ratat de televiziune. Poate din cauza neputintei ei de a arata ce simte, ce gandeste si la ce mai spera in fata unei camere de luat vederi. Ce a rezultat, insa, compus din secventele unei zile oarecare, ce pare sa nu se mai sfarseasca vreodata, poate fi adevaratul interviu interior pe care Emilia Dumitrescu si-l acorda siesi. Sau doar fluxul constiintei unei femei care mai are prea putine de asteptat de la viata.”

„Nunta lui Oli” de Tudor Jurgiu (producator: Libra Film), al doilea titlu autohton din competitia Timishort, a avut recent premiera la Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT (Bucuresti), in cadrul caruia a obtinut premiul pentru cel mai bun film romanesc. Regizorul marturiseste: „Ideea acestei povesti mi-a venit cand l-am cunoscut pe adevaratul Dorel (tatal lui Oli), care m-a emotionat printr-un amestec de tristete si entuziasm. Am vrut sa prezint nu atat un conflict, cat o stare de fapt care este in sine destul de grava.

Nearticularea povestii intr-un sens dramatic face filmul mai sincer si ii ajuta pe spectatori sa empatizeze mai mult cu personajele.”

Celelalte doua filme romanesti din competitie sunt prezentate la Timisoara in premiera absoluta. Este vorba de scurtmetrajul studentesc „Cealalta fiica” de Stefan Munteanu (cu Clara Voda si Simona Ghita in rolurile principale) si de „Inainte si dupa 22/12/1989”, primul scurtmetraj de fictiune al lui Andrei Cohn. Acest din urma film, produs de Tandem Film si avandu-i in distributie pe Mimi Branescu, Clara Voda, Sorin Cocis si Cuzin Toma, reda povestea a doua intalniri dintre un arhitect si un membru al Securitatii, inainte si dupa caderea regimului comunist din Romania.

Despre „Cealalta fiica”: „De data asta, sora cea mare se intoarce acasa; «acasa», insa, nu mai e ceea ce ea tine minte. Este povestea reintalnirii dintre doua surori, in spatiul si printre lucrurile care apartineau vietii de dinaintea plecarii, totul incheia dramatica a evenimentelor din ultimile zile. Aceasta reintalnire face parte din povestea unei familii, in care contradictiile s-au sedimentat nespectaculos, in timpi lungi, in replici care mascheaza necomunicarea. In aceasta noapte, insa, contradictia este mai clara decat oricand, iar gravitatea momentului, in loc sa provoace apropierea, scoate la iveala, in acelasi ton nespectaculos si banal, ceea ce era evident.”

Timishort va mai include sectiuni necompetitive atractive, care vor prezenta numeroase scurtmetraje internationale noi, programe speciale ale unor festivaluri-partenere, cele mai bune creatii recente ale unor scoli de film, grupaje tematice, o selectie a scurtmetrajelor romanesti premiate in ultimii ani si un profil de autor. In timpul festivalului se vor organiza si ateliere de film creative, destinate tinerilor cineasti si cinefili.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romana a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Parteneri: Primaria Timisoara, Institutului Cultural Roman, Clubul Rotaract, Centrul Cultural German din Timisoara, Ambasada Israelului la Bucuresti, Institutul Polonez din Bucuresti.