Celebra lucrare semnata de Giuseppe Verdi, „Il Trovatore” („Trubadurul”), va putea fi ascultata joi, 9 aprilie (ora 18.30), pe scena Operei Nationale Bucuresti (ONB), in interpretarea a doi invitati speciali: mezzosoprana Andrada Nas (Azucena) si tenorul Marius Vlad Budoiu (Manrico), informeaza ONB.

Alaturi de acestia isi vor da concursul solistii ONB Stefan Ignat, Mariana Colpos, Mihnea Lamatic, Sidonia Nica, Liviu Indricau, Constantin Negru, Adrian Ionescu. Vor evolua, de asemenea, orchestra si corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu. Povestea intrigilor tesute intre viteazul trubadur Manrico, iubita sa, Leonora, contele de Luna si Azucena, in viziunea moderna a regizorului Alexander Hausvater, va prinde viata sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Andrada Nas a absolvit in 1998 Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, beneficiind si de o bursa de studii la Graz (Austria), unde a studiat cu Renate Behle (1996–1998).

Detine un repertoriu de soprana, din care a interpretat: Musetta din „La Boheme” de Giacomo Puccini (1998 – Opera din Brasov), Elektra din „Idomeneo” de Wolfgang Amadeus Mozart (1998 – Festivalul „Mozart” de la Cluj-Napoca si 1999 – Budapesta, opera in concert), Donna Elvira din „Don Giovanni” si Contesa din „Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart (1998–2000 – Opera din Brasov). Din repertoriul sau mai fac parte si rolurile Leonora din „Il Trovatore” si Eboli din „Don Carlos” de Giuseppe Verdi, Santuzza din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni.

In prezent, Andrada Nas abordeaza repertoriul de mezzosoprana, in cadrul caruia se vor regasi personaje verdiene precum Azucena din „Il Trovatore”, Amneris din „Aida” si Ulrica din „Un Ballo in Maschera”.

Tenorul Marius Vlad Budoiu s-a nascut in Cluj-Napoca, desavarsindu-si studiile la Academia de Muzica din orasul natal. Dupa incheierea studiilor a lucrat o vreme ca solist la Opera Romana din Cluj, dupa care a preferat sa abordeze latura pedagogica a cantului, la Academia de Muzica din Cluj, si sa colaboreze, ca invitat, cu diverse teatre lirice.

A debutat ca solist la 21 de ani, in Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Targu Mures, apoi la 22 de ani a abordat repertoriul de opera, interpretand rolul Lenski din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovki, la Opera Maghiara din Cluj.

Primele roluri la Opera din Cluj au fost Rodolfo din „La Boheme” (Giacomo Puccini) si Alfredo din „La Traviata” (Verdi). Apoi au urmat roluri mozartiene: Don Ottavio din „Don Giovanni” , Tamino din „Die Zauberflöte” si Idomeneo din opera omonima.

Marius Vlad Budoiu a fost invitat sa cante in Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Japonia.

Repertoriul in care tenorul Marius Vlad Budoiu s-a lansat in ultimii ani si in care publicul roman a avut mai putin ocazia sa-l asculte este repertoriul spinto-dramatic. Astfel, el interpreteaza cu succes rolul Otello din „Otello” (Giuseppe Verdi), Calaf din „Turandot” (Giacomo Puccini) sau Samson din „Samson si Dalila” (Camille Saint-Saëns).