Romania reprezentata in Festivalul Balkan Trafik
Potrivit Centrului Român de Informare de la Bruxelles, pe parcursul celor 3 zile de festival vor evolua peste 200 de artisti din Albania, Belgia, Franta, Marea Britanie, Romania, Macedonia, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Kosovo, Bosnia Hertegovina, Serbia.
Evenimentul este o co-productie a organizatiei non-guvernamentale 1001 Valises reprezentata prin Dl Nicolas Wieërs, directorul artistic al festivalului, Palatul de Arte Frumoase, sectiunile de muzica si film, cu sprijinul Ambasadei Serbiei la Bruxelles si a Institutului Cultural Roman, reprezentat in capitala Belgiei prin Centrul Roman de Informare.
Romania, o prezenta constanta la cele 2 editii precedente, va fi reprezentata la sectiunea muzica si dans de Ansamblul Junii Sibiului, condus de doamna Director Silvia Macrea. Ansamblul va fi compus din 6 perechi de dansatori si 6 muzicieni care vor evolua pe scena festivalului in zilele de 17 si 18 aprilie. Participarea ansamblului Junii Sibiului consta in mai multe aparitii de tip workshop (publicul invata pasii de dans), ateliere de dans prin care publicul prezent este incurajat sa participe efectiv alaturi de artisti si un spectacol complet al intregului ansamblu pe scena festivalului. Va fi un regal artistic si o demonstratie de maiestrie si viruozitate coregrafica fara egal ,in superbele costume populare romanesti. Imbinarea armonioasa a muzicii cu varietatea si frumsetea costumelor este un prilej de a arata publicului belgian si nu numai, care sunt traditiile populare romanesti, invitandu-l apoi sa le descopere, prin participarea efectiva alaturi de artisti.
De asemenea, pentru aceasta editie programatorii BOZAR au solicitat lui Nicolas Hauzeur, muzician belgian de muzica folk si lui Gabor Varga, coregraf si dansator ungur, sa creeze spectacolul din seara principala a festivalului. Cei doi artisti si-au propus sa realizeze o productie centrata pe dansul traditional al romilor (romani si unguri) din Transilvania.
Spectacolul va avea loc in celebrul auditorium Henry le Bœuf, cea mai mare sala de concerte a Palatului de Arte Frumoase, cu o capacitate de 2.200 de locuri. Pe langa intentia artistica de a oferi o imagine completa a culturii romilor din aceasta regiune, proiectul se straduieste sa incorporeze elementele muzicale si de dans din alte regiuni intr-o piesa de teatru unde, desi diferitele stiluri sunt bine delimitate una de alta, ei totusi formeaza, in ansamblu, o mare si intreaga constructie.
Productia intitulata RomAroma 100% Balkan Trafik este o premiera a acestei editii a festivalului si va angaja 15 artisti, 7 muzicieni si 8 dansatori.
La invitatia organizatorilor, directorul artistic al festivalului dl. Nicolas Wieërs, a dorit includerea, in afara programului propriu-zis al festivalului, a unui grup de adolescenti, membrii ai Fundatiei PARADA Circus din Bucuresti. Parada Circus a fost de altfel prezenta la toate editiile festivalului BalkanTrafik, tinerii fiind apreciati pentru demonstratiile de virtuozitate si talent. Dexteritatea si aparenta de usurinta nonsalanta a executiei denota nenumarate ore de practica si antrenament.
Povestea din spatele fundatiei PARADA din Bucuresti este una tulburatoare si cu pozitive implicatii sociale. La inceputul anilor 1990, Miloud Oukili, clown francez cu experienta in programe destinate copiilor din medii dezavantajate social, reuneste fosti copii ai strazii cu care incepe lectii de circ si acrobatie. Astazi, micul grup de circ numit Parada face turnee in toata lumea, Italia, Franta, SUA. Pana in prezent, prin intermediul fundatiei Parada au fost reintegrati in societate peste 300 de copii si tineri adolescenti. Spectacolele Parada Circus sunt pline de culoare si animatie, Miloud Oukili picteaza zambetul pe fata unor copii care au plans de prea multe ori in viata lor. Anul acesta PARADA Circus va fi reprezentata de 3 persoane: Mihai Alexandru, Stefan Raluca Adina, iar din partea Fundatiei, Dna Gabriela Ionita.
Toate aceste prezente romanesti in cadrul Festivalului sunt sustinute de Institutul Cultural Roman si prin colaborarea directe intre Centrul Roman de Informare de la Bruxelles cu organizatorii Balkan Trafik.
Partenerii media principali ai festivalului sunt “The Bulletin” (portal dedicat comunitatii europene din Bruxelles) si portalul “Le Courrier des Balkans” (portal francofon dedicat regiunii Balcanilor, cu 200.000 vizitatori pe luna). Pe aceste doua portaluri vor fi publicate anuntul festivalului si articole despre desfasurarea sa. De asemenea, datorita colaborarii cu Palatul BOZAR, articole despre festival vor aparea in media nationala si locala belgiana, informeaza Centrul Roman de Informare de la Bruxelles .

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive