Regizorul sibian Dumitru Budrala face parte din juriul international care va stabili castigatorii celui mai important festival de film documentar spaniol - DocumentaMadrid. Desfasurat in capitala Spaniei, in perioada 1-10 mai, festivalul international DocumentaMadrid este dedicat in exclusivitate filmului documentar si este, in prezent, cel mai asteptat eveniment spaniol de acest gen. Festivalul s-a nascut din dorinta de a sprijini filmul documentar, inteles ca o reflectare a realitatilor sociale, culturale, economice, artistice, precum si a altor aspecte din viata oamenilor.

Invitatia primita de la reprezentantii DocumentaMadrid, de a fi membru al juriului, reprezinta o noua dovada a recunoasterii de care Dumitru Budrala se bucura in strainatate.

Romania. Prin ochii documentaristilor sai

Pentru editia din acest an, reprezentantii renumitului festival au conceput un program cu sase proiectii de documentare romanesti, sub genericul: Romania. Prin ochii documentaristilor sai. Ideea organizarii acestui program apartine echipei Astra Film Festival, care a colaborat, la stabilirea selectiei de filme, cu DocumentaMadrid si cu Institutul Cultural Roman din Madrid.

Potrivit comunicatului Astra Film, vor rula urmatoarele pelicule: „Fanfaron, fanfaron” (2007), de Cornel Gheorghita, „Podul peste Tisa” (2005), de Ileana Stanculescu, „Asta e” (2001), de Thomas Ciulei, „Razboi pe calea undelor” (2007), de Alexandru Solomon, „Nascuti la comanda” (2005), de Florin Iepan, si „Blestemul ariciului” (2006), de Dumitru Budrala.

In deschiderea programului romanesc, regizorul Dumitru Budrala, va face o scurta prezentare, urmata de proiectia filmului sau („Blestemul ariciului”), in sala Biblioteca Musical, din complexul cultural Conde Duque, aflata in centrul capitalei Spaniei.

Prin acest program, Astra Film isi reconfirma rolul de „ambasador” al filmului documentar romanesc si, totodata, deschide noi oportunitati pentru regizorii romani de a-si distribui filmele si a le face cunoscute de catre un public mai numeros.

Cele sase documentare romanesti au mai fost proiectate, anul trecut la Torino, cu ocazia unui eveniment de promovare a imaginii Romaniei, intitulat Tara mea. Romania de azi vazuta de tinerii documentaristi si unanim apreciat de publicul italian.