Duminica, 29 martie, incepand de la ora 16.00, pe scena Operei Nationale Bucuresti s-a desfasurat finala competitiei Concursului International de Canto „Maestrii artei lirice”. Juriul competitiei a hotarat decernarea premiului intai Anitei HARTIG. Prima editie a Concursului International de Canto dedicat sopranei Magda Ianculescu s-a desfasurat in perioada 24-29 martie, la Opera Nationala Bucuresti (ONB).

Cei noua candidati ramasi in concurs, dupa cele doua etape eliminatorii, au fost urmatorii Antoanela Barnat, Lucian Corchis, Iulia Maria Dan, Mihail Dogotari, Florin Estefan, Anita Hartig, Cristina Radu, Serban Vasile, Vasile Iustinian Zetea. In finala concurentii au interpretat cate doua arii, la alegerea juriului, din repertoriul propus de concurent. Tinerii cantareti au fost acompaniati de orchestra ONB, sub conducera muzicala a dirijorului Victor Dumanescu.

Juriul competitiei – alcatuit din personalitati ale artei lirice, dirijori, muzicologi, reprezentanti ai teatrelor de opera – a hotarat acordarea urmatoarelor premii:

PREMIUL I : ANITA HARTIG

PREMIUL II:ANTONELA BARNAT

PREMIUL III:MIHAIL DOGOTARI

MENTIUNI: FLORIN ESTEFAN si SERBAN VASILE

PREMII SPECIALE:

IULIA MARIA DAN – Premiul Uniunii Criticilor Muzicali

ANTONELA BARNAT – Premiul Radio Romania Muzical

ANITA HARTIG – Premiul special al revistei de muzica clasica „MELOS”

SERBAN VASILE – Premiul special acordat de compania muzicala V’AMO, in cooperare cu BDMI Viena, constand intr-un rol principal in spectacolul „La Bohème” de Giacomo Puccini, reprezentat in iunie 2009, in cadrul competitiei internationale pentru dirijori de la Burgas.

LUCIAN CORCHIS – Premiul special acordat de compania muzicala V’AMO, in cooperare cu BDMI Viena, constand intr-un rol principal in spectacolul „La Bohème” de Giacomo Puccini, reprezentat in iunie 2009, in cadrul competitiei internationale pentru dirijori de la Burgas.

Finala concursului a fost urmata de Gala de decernare a premiilor si de Concertul laureatilor, care s-au desfasurat incepand cu ora 19.30, pe scena Operei Nationale Bucuresti.