20 de ani de la prabusirea comunismului in Romania sunt marcati printr-o serie de programe lansate de ICR Viena. Vineri 27 martie, la Palatul Hofburg, va avea loc un simpozion la care sunt invitati pentru prelegeri si discutii cu publicul si presa, Alina Mungiu Pippidi, Vladimir Tismaneanu, Smaranda Vultur, Mircea Dinescu si Radu Filipescu. Otmar Lahodynsky de la publicatia Profil va vorbi despre reflectarea in presa austriaca a evenimentului din 1989, iar Roland Adrowitzer, specialist in politica externa si corespondent al televiziunii ORF la Bruxelles, va modera dezbaterea.

ICR Viena a lansat in ianuarie 2009 o linie dedicata de programe pentru a marca 20 de ani de la prabusirea comunismului in Romania. Initiativa, singulara in comunitatea reprezentantelor culturale straine acreditate la Viena, a fost primita exceptional de parteneri, public si originari din Romania. “Sunt surprins ca tocmai ICR Viena si nu institutele culturale ale altor state vecine noua si-a propus sa marcheze anul 1989

printr-o directie speciala de programe sub motto-ul ROMANIA 20 years after. 1989 a fost din punctual meu de vedere un an foarte complicat pentru Romania. Daca ne uitam la proiectele ICR Viena programate pentru acest an, putem intelege cat de complicata este chestiunea schimbarii, a revolutiei, cum este tratata aceasta chestiune a schimbarii chiar si in prezent. Faptul ca tocmai o tara ca Romania joaca rolul de deschizator de drumuri in acest an jubiliar, intr-o maniera discursiva, reflexiva si autocritica mi se pare exemplar”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ambasadorul Emil Brix, directorul Directiei Politici Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Europene si Internationale al Austriei.

Organizarea simpozionului in centrul istoric al Vienei, Palatul HOFBURG, a fost posibila datorita sprijinului substantial acordat ICR Viena de Ministerul Afacerilor Europene si Internationale al Austriei.