1. Este unul dintre cele mai importante lungmetraje de debut ale cinematografiei romanesti de dupa 1989, comparabil cu cele ale unor Nae Caranfil, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Cristian Nemescu.

2. Este cel mai profund si sincer film autohton recent despre relatiile de familie, continuand preocuparile regizorului Radu Jude din excelentele sale scurtmetraje “Lampa cu caciula” si “Alexandra”.

3. Ofera o perspectiva din interior, savuroasa si ironica, dar nu lipsita de note de deceptie, despre lumea publicitatii din Romania, vorbind si despre numeroasele abdicari si concesii pe care le presupune integrarea in aceasta lume.

4. Are in rolul principal o actrita innascuta (Andreea Bosneag), excelent aleasa, de al carei personaj te vei atasa cu siguranta.

5. Este filmul unui autor care sondeaza realul cu detasare, minutie si onestitate, dorind nu sa dea lectii morale, ci sa inteleaga resorturile esentiale ale oamenilor.

Bonus: juriul Confederatiei Internationale a Cinematografelor de Arta si Eseu (C.I.C.A.E.) a ales sa premieze, dintre cele 37 de titluri incluse in sectiunea “Forum” a Berlinalei de anul acesta, “Cea mai fericita fata din lume” de Radu Jude, motivand ca este un film “fermecator si foarte antrenant”, a carui forta “rezida in capacitatea sa de a amuza si de a ramane totodata fidel inaltelor sale idealuri artistice”.

Prima proiectie a filmului in fata publicului din Romania: azi (joi, 26 martie), la Cinema Studio, de la ora 18:00; a doua: maine (vineri, 27 martie), tot la Studio, de la ora 12:00. Ambele proiectii sunt incluse in programul Festivalului International de Film B-EST, din a carui competitie de lungmetraje face parte si “Cea mai fericita fata din lume”.

Citeste si comenteaza pe Strafulgerari.