Proiect 112 - Dragos Bucurenci
Foto: Alex Galmeanu

“Proiect 112″ este un proiect fotografic ce pune arta fata în fata cu teroarea violentei in familie. Iniţiatorul proiectului, Mihaela Berciu, consultant de imagine şi fotograful Alex Gâlmeanu reunesc în cadrul unei expoziţii de fotografie 24 de bărbaţi celebri.

"Subiectul este unul indelung analizat dar abordarea noastra este una deosebita. Exista violenta, exista mesaj si probabil context pentru controversa, dar este un proiect social menit sa sustina adaposturi pentru femeile victime ale violentei domestice", spune Alex Galmeanu.

Fotografiile, 24 la numar, printate la 100×70 cm pe hartie fotografica (fotosensibila), vor fi expuse in perioada 25 martie - 8 aprilie. In data de 30 martie 2009 va avea loc o licitatie unde intrarea se va face baza de invitatie, iar fondurile obtinute vor fi donate în întregime Programului CASABLU, urmând a fi folosite pentru administrarea si întretinerea adapostului din Bucuresti, pentru gazduirea si consilierea femeilor si copiilor victime ale violentei în familie.

Proiect 112 - Horia Brenciu
Foto: Alex Galmeanu
"De ce abordarea aceasta? In Romania, statistic vorbind, victimele violentei domestice sunt femeile. Noi am fotografiat doar barbati dar in situatii in care multe dintre femei se afla. Practic rolurile au fost inversate. Am ales personalitati pentru ca sunt lideri de opinie. Poate ca in felul asta barbatii vor intelege ca violenta nu este un argument", considera Alex Galmeanu.

Personalitatile ce s-au lasat fotografiate sunt: Ilie Năstase, Dan Bittman, Elan Schwartzenberg, Răzvan Ciobanu, Lucian Mândruţă, Andi Moisescu, Tudor Chirilă, Alexandru Abagiu, Cătălin Botezatu, dr. Constantin Stan, Răzvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petrosel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chisu, Smiley, Mihai Petre, Cătălin Ştefănescu, Dragoş Bucurenci, Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi.

*****

Proiect 112 - Andrei Gheorghe
Foto: Alex Galmeanu
În România, conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 şi 2) violenţa în familie este definită ca fiind "orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care povoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material".

Constituie de asemenea, violenţă în familie şi impiedicarea femeii de a exercita drepturile şi libertăţile fundamentale.

Conform statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei - septembrie 2008, numarul cazurilor de violenta domestica raportate:

• 44,284 cazuri de violenţă în familie in ultimii 5 ani

• peste 633 de decese din cauza violenţei domestice din 2004 până în septembrie 2008

• peste 1,967 victime de sex feminin, doar în anul 2007, din cauza violenţei domestice (44 de decese, 14 situaţii de lovituri cauzatoare de moarte, 1752 lovituri sau alte violenţe)

• 489 de cazuri de violenţă domestică asupra femeii, pe lună (dintre care 16% minori de sex femin) în primele trei trimestre ale anului 2008

Amanunte pe Blogul lui Alex Galmeanu