Humanitas Multimedia a lansat audiobookul Prabusirea Casei Usher de Edgar Allan Poe, in lectura lui George Motoi. Evenimentul a fost primul din cadrul proiectului cultural Audiobookurie la tine-n companie, si a avut loc pe 19 martie la sediul Oracle Romania. La eveniment au participat actorul George Motoi si criticul literar Marius Chivu.

"Cel mai proaspat audiobook, Prabusirea Casei Usher, splendid citit de domnul George Motoi (o lectura de altfel pe masura traducerii unui mare poet al nostru, Ion Vinea), este un text fundamental, in masura in care toate filmele horror pe care noi le vedem astazi, toate se trag din imaginatia acestui scriitor american care a scris nenumarate proze scurte horror. El de fapt a inventat acest gen, daca vreti. Nu exista nici o metafora, nici un truc, nici un efect care te poate speria si care iti poate produce fiori in arta de astazi care sa nu se regaseasca sau care sa nu porneasca intr-un fel sau altul de la Edgar Allan Poe.

E un moment intr-un anume punct al nuvelei in care va asigur ca o sa tresariti, pentru ca este extrem de intens si pentru ca domnul Motoi a stiut cum sa nuanteze si sa puna accentul" a concluzionat Marius Chivu. In discursul sau, criticul a recomandat ascultarea acestui audiobook oriunde si oricand, "numai sa nu fie noapte".

Actorul George Motoi a dezvaluit cum a fost intalnirea cu textul din perspectiva actorului care citeste pentru mii de alte urechi: "Pentru a lectura o povestire ar trebui sa uiti putin ca esti actor, pentru ca trebuie sa fii un foarte bun cititor, nu un foarte bun actor. Trebuie sa exprimi cu o maxima fidelitate ideile autorului, sa-i fii lui foarte fidel, sa ai o lectura simpla, concentrata si teribil de descifrata, adica sa patrunzi toate sensurile, toate nuantele autorului. (...) Am fost foarte emotionat la intalnirea cu o povestire atat de formidabila, de o incarcatura tragica, fantastica."

Edgar Allan Poe (19 ianuarie 1809 - 7 octombrie 1849) este scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica. Povestirile lui Edgar Allan Poe au fortat frontierele imaginarului, imbinand teritoriile vietii si ale mortii intr-o sinteza halucinanta, o viziune care da valoare simbolica unor proiectii maladive ale lumii reale.

Potrivit editurii, campania Audiobookurie la tine-n companie va continua in alte sase companii partenere la acest proiect.