Spectacolul regizat de Andrei Serban la Teatrul Odeon, in cadrul Academiei Itinerante ”Andrei Serban” initiate de ICR New York cu sprijinul Institutului Cultural Roman, a cucerit saptamana trecuta si publicul polonez. La invitatia ICR-Varsovia, ”Spovedanie la Tanacu”, punere in scena a unui text adaptat dupa cartea omonima a Tatianei Niculescu Bran, s-a jucat cu sala plina, doua seri la rand, in Festivalul Spectacolelor Seducatoare/Iritante de la Łódź.

Aflat la a XV-a editie, festivalul a inclus anul acesta montari prestigioase semnate de Jan Klata, Jerzy Jarocki sau Krzysztof Warlikowski, productii ale Teatrului National si Teatrului Dramatic din Varsovia, Teatrului Vechi din Cracovia sau Teatrului Modern din Poznań. Inainte de deschiderea festivalului, cele aproximativ 3000 de bilete puse in vanzare s-au epuizat intr-o singura zi, biletele pentru cele mai asteptate spectacole terminandu-se in mai putin de doua ore.

Extraordinarul rol al Irinei din ”Spovedanie la Tanacu”, pe care il construiesc impreuna, le-a adus tinerelor actrite romance Ramona Dumitrean si Andreea Tokai Premiul pentru cea mai buna actrita. Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit unei puneri in scena deja legendare, ”Ingeri in America”, in regia lui Krzysztof Warlikowski.

Aplauzelor generoase care au rasplatit iesirile la rampa ale actorilor romani si premiului obtinut li s-a adaugat, in ceea ce priveste participarea romaneasca la festival, si o foarte buna acoperire mediatica. Cele doua actrite premiate, dar si Tatiana Niculescu Bran, autoarea textului, si Dorina Lazar, directoarea Teatrului Odeon, au acordat o serie de interviuri posturilor de televiziune TVP, TVP 3, E-Teatr TV si La Toya. Presa scrisa a vazut in spectacolul lui Andrei Serban ”un prilej de mare jubilatie teatrala” (The Times Polska), un spectacol complet, care ”cuprinde tot ceea ce asteptam de la teatru: suspans, emotie, delectare” si ai carui realizatori ”folosesc toate mijloacele de exprimare posibile, livrandu-se integral, asa incat strigatul lor devine strigatul nostru, iar neputinta lor, neputinta noastra” (Dziennik Teatralny).

Tot in cadrul festivalului, a avut loc o noua lansare a antologiei de teatru contemporan intitulate Sase minute de teatru romanesc, aparuta la sfarsitul anului trecut la Editura Panga Pank, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Evenimentul s-a prelungit printr-o discutie foarte animata, la care au luat parte Joanna Kornaś-Warwas, traducatoarea volumului, Tomasz Bocheński, profesor la Universitatea din Łódź, Paweł Sztarbowski, critic al saptamanalului Newsweek Polska, afiliat Institutului de Teatru ”Zbigniew Raszewski” din Varsovia, si Monica Voitovici, coordonatoarea proiectului din partea ICR-Varsovia.