O expozitie de instalatii de dimensiuni monumentale realizate din sticla, de catre artistul roman Ioan Nemtoi va fi vernisata luni, 23 martie la Palatul Artelor de la Budapesta. Expozitia intitulata “Who's Afraid of Glass?” este organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman in cadrul “Festivalului Primaverii”.

“Who's Afraid of Glass?” este o serie de instalatii monumentale din sticla expuse pentru prima data in Potenza – Italia (decembrie 2006). Ioan Nemtoi a reinterpretat acest concept adaugand noi lucrari intr-o expozitie spectaculoasa in curtea Muzeului de Arta Contemporana de la Viena, Museums Quartier (mai 2007), pentru a o muta apoi din nou in Italia la Museo Civico di Bassano del Grappa (septembrie 2007). Acum artistul continua acest periplu si aduce aceasta expozitie de dimensiuni monumentale in atentia iubitorilor de arta la “Festivalul Primaverii” din Budapesta.

“Osciland intre fragilitate si rezistenta in timp, intre starea lichida si cea solida, sticla este o materie plina de contradictii, insasi aceasta versatilitate fiind un pretext pentru dezbateri nesfarsite. Ca artist, ma exprim prin sticla, incerc sa exploatez cat mai mult posibilitatile tehnice, ii explorez diferitele ipostaze, ii fortez limitele, sperand ca rezultatul va fi pentru privitor la fel de pasionant cum este pentru mine intregul proces de creatie.” afirma Ioan Nemtoi.

«Expozitia WhO's afraid of Glass? initiaza un dialog in limbajul unuiversal al culorii si formei, referindu-se la istoria propriului mijloc de exprimare – sticla – si la propriul discurs artistic. Arta sticlei s-a raportat pana nu demult la artele decorative, este o un gen care incepe sa-si revendice si sa-si reinterpreteze originile, in cautarea propriei identitati. Ioan Nemtoi provoaca sticla si ne provoaca pe noi, folosind materia ca manifest, jucandu-se cu ea si aducand-o la granița dintre conceptual si decorativ. WhO's afraid of Glass? are aparenta unei insecte gigantice cu mii de tentacule, afirmandu-se de fapt ca o reinterpretare personala a artistului a elementor primordiale, cum sunt apa si focul, o tema mai veche a artistului.» spune Marilena Oprescu, curatorul expozitiei.

Ioan Nemtoi este deja cunoscut atat pentru dimensiunea sculpturala a creatiilor sale cat si pentru combinatiile cromatice inedite. Printre cele mai importante expozitii ale sale se numara «My Extravaganza» la galeria Oxo din Londra, urmata de «Nemtoi at McLaren» in cladirea McLaren langa Londra, proiectata de celebrul arhitect Sir Norman Foster, «Apa si Foc» la Muzeul Național Cotroceni si «Betrayal» la Galeria Artech la New York.

Ioan Nemtoi s-a nascut in nord-estul Romaniei la Trusesti in 1964. In cei sase ani petrecuti la Universitatea de Arte Bucuresti s-a familiarizat cu arta sticlei. In 1995 Ioan Nemtoi si-a deschis propriul atelier de sticlarie la Dorohoi, in zona in care a crescut in nordul Moldovei, unde si-a format o echipa de sticlari talentati. Toate lucrarile sale sunt suflate si modelate manual, apoi sculptate la rece. Printre tarile unde a expus se numara Anglia, Franta, Italia, Germania, Austria, Norvegia, Danemarca, Rusia, America, Canada, Japonia si Australia. Aceasta este prima expozitie in Ungaria.

Selectie expozitii:

2007 Who's afraid of Glass?, Museums Quartier, Vienna.

2006 Who's afraid of Glass?, Tekne Gallery, Potenza, Italia.

2005 1200° C, outdoor installation, Nemtoi Gallery & Carturesti, Bucuresti.

2005 Madrid 11.03 , installation, Nemtoi Gallery, Octav Doicescu Gallery & Teatrul Act , Bucuresti.

2004 Nemtoi at McLaren, McLaren Technology Centre, Woking, UK.

2004 My Extravaganza, Oxo Gallery & Bargehouse, Oxo Tower Wharf, London, UK.

2003 Apa si Foc, Muzeul National Cotroceni, Bucuresti.Genesis, installation, World Trade Center, Rotterdam & World Trade Center, Amsterdam Schiphol / Airport

2002 Eden, Institutul Cultural Roman, Paris The Betrayal, installation, Artech Gallery, SoHo / New York