Seria de conferinte Povestitor, parte din expozitia curatoriata de Lia Perjovschi, a continuat, joi seara, cu povestitorul filozof. In cadrul celei de-a treia conferinte gazduita de Centrul de arta si cultura contemporana Pavilion Unicredit, in rolul celui de-al 4-lea povestitor, a venit Monica Brandusescu.

Conferinta intitulata “O foaie, un drum si ispita unui joc”, sustinuta de catre Monica Brandusescu, a urmarit explorarea din perspectiva simbolica a universului povestilor si pe de alta parte, identificarea unor metode de autocunoastere si dezvoltare personala pornind dinspre elementele arhetipale prezente in povesti si mituri.

Povestile evocate in cadrul conferintei au reusit sa creeze o atmosfera reflexiva si totodata calda, pacalind parca timpul care nu si-a mai facut simtita prezenta, pe parcursul celor doua ore. Printre cei prezenti la eveniment au fost Dan Perjovschi, Stefan Tiron, Razvan Ion, Eugen Radescu si multi altii.

“Ceea ce vreau sa reamintesc aici este ca de povesti nu au nevoie doar copiii, ci si “oamenii mari” din cand in cand. Spun aceste lucruri cu convingerea ca omul contemporan se risipeste pe sine in procesul artificializarii din ce in mai pregnante a vietii, pe masura dorintei de confort. In acest context se dilueaza legatura cu valorile ancestrale, se retrag discret intr-o stare de latenta si sunt uitate (pentru ca suntem atat de preocupati de frecventa cu care ne schimbam telefonul mobil, de exemplu), devenind astfel din ce in ce mai greu de accesat. Povestile sunt cele care ne pot ajuta practic sa parcurgem drumul inapoi catre valorile primordiale ale omenirii, ferindu-ne de riscul identificarii cu diversele accesorii la moda care devin atat de des etichete sociale”, a declarat Monica Brandusescu.

Monica Brandusescu este licentiata in filosofia culturii, absolvind Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. A absolvit Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales, Europe Centrale et Orientale, studiind cultura antitotalitara in Romania de dupa '89, cu studiu de caz pe Editura Humanitas.