Spectacolul-concert "Odiseea Visotki" regizat de Alexander Hausvater va avea premiera in data de 26 martie pe scena Teatrului National de Opereta "Ion Dacian". Spectacolul este construit din 20 de cantece care au povesti independente, in baza unui scenariu semnat de Alexander Hausvater si de Mihaela Michailov.

„Odiseea Visotki” este un spectacol-concert inspirat din viata si opera poetului, actorului si muzicianului rus, Vladimir Visotki. Spectacolul beneficiaza de o distributie exceptionala: Igor Caras si Mihaela Strambeanu, care si-au facut studiile la Moscova chiar in perioada de glorie a lui Visotki, Vitalie Bichir si Natalia Trohin, din Republica Moldova si vorbitori de limba rusa, Florentina Tilea, premiata in 2007 pentru interpretare de catre UNITER, Viorel Paunescu, actor la Teatrul Metropolis din Bucuresti si Oana Rusu, Silvia Sohterus, Amelia Antoniu, Catalin Petrescu, Matei Nicolescu, Toni Zidaru – solisti ai Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”.

La cateva ore dupa inmormantarea lui Vladimir Visotki, un grup de artisti ocupa un spatiu teatral pentru a-l comemora pe acesta, desi nu l-au intalnit niciodata. E o forma de disidenta si solidaritate a celor carora le-a fost marcata existenta de catre muzica lui. Fiecare din cele 20 de cantece care fac parte din spectacol devine o poveste si un episod independent. Nu este vorba despre o prezentare biografica, ci mai mult un concert de celebrare a unui artist si a operei sale.

Visotki, Vladimir Semionovici s-a nascut la 25 ianuarie 1938 la Moscova. Poet, cantaret si actor, a erupt in anii ’60 intr-o Uniune Sovietica in care inchistarea sociala era cuvantul de ordine. Opera sa are o nuanta satirica profunda, fapt ce l-a facut idolul a milioane de rusi - mai cu seama tineri - ce se regaseau in acest artist rebel, greu de „digerat” de autoritati.

Vladimir Visotki a semnat circa 600 de cantece si tot atatea poeme, a jucat in 26 de filme, dar si in piese de teatru, pe scena Teatrului Taganka. Artistul era interzis la posturile de radio, iar poemele i-au fost publicate post mortem, cu toate acestea lucrarile sale, de revolta fata de sistemul sovietic, erau cunoscute de milioane de oameni din Uniunea Sovietica. Oricat a incercat statul sa controleze momentul inmormantarii „bardului” (25 iulie 1980), nu a reusit. Din toata sovietele au sosit la Moscova un milion de oameni ca sa-si ia ramas bun de la inegalabilul Vladimir Visotki.