Institutul Cultural Roman (ICR) este gazda evenimentului de lansare a primului volum al trilogiei filosofului polonez Leszek Kołakowski, Principalele curente ale marxismului. Lansarea care va avea loc luni, 23 martie, de la ora 18.00, va fi urmata de o dezbatere la care sunt invitati sa ia cuvantul Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea din Maryland, S.U.A., presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si Catalin Avramescu, profesor, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti.

La eveniment vor participa Ambasadorul Republicii Polone, E.S. Wojciech Zajączkowski, si directorul Institutului Polonez, domnul Jarosław Godun. Intalnirea este organizata de ICR in colaborare cu Institutul Polonez, Ambasada Republicii Polone, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, si Editura Curtea Veche.

Leszek Kołakowski este unul dintre cei mai importanti filozofi ai celei de-a doua jumatati a secolului XX. Trilogia sa, Principalale curente ale marxismului, este o lucrare indispensabila pentru intelegerea istoriei intelectuale a marxismului european. Kołakowski considera ca marxismul a fost cea mai importanta fantasma a secolului XX, „o idee care a pornit de la umanismul prometeic si a culminat in tirania monstruoasa a stalinismului.” Leszek Kołakowski a studiat filozofia la Universitatea din Łodz, obtinand doctoratul la Universitatea din Varsovia.

Intre 1946 si 1966 a fost membru al Partidului Unit al Muncitorilor din Polonia (P.U.M.P.). In anii '50 si la inceputul anilor '60, a facut parte din comitetul editorial al revistelor Nowa Kultura si Po Prostu, exercitand o influenta majora asupra miscarilor de protest din Polonia in 1956 si 1968. In anii '80 va fi considerat filozoful miscarii Solidaritatea. Intre 1959 si 1968, Kołakowski a fost decanul sectiei de istoria filosofiei moderne a Universitatii din Varsovia. In 1966 este demis din P.U.M.P., iar doi ani mai tarziu pierde si pozitia universitara. Paraseste Polonia in 1968. Va preda la Universitatea McGill, Universitatea California Berkeley si Universitatea Yale. Incepand cu anii '70 devine Fellow al All Souls College, Oxford. Intre 1981 si 1994 este profesor in cadrul Committee of Social Thought and the Development of Philosophy (Universitatea din Chicago). Kołakowski este membru al British Academy, Académie Universelle des Cultures si Foreign Fellow al American Academy of Arts and Sciences. In 2003, Library of Congress i-a decernat „Kluge Prize for lifetime contribution to the humanities”.