Debutul in lung metraj al regizorului Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, prezentat in Competitia Festivalului International de Film de la Sofia (9-15 martie) a incantat juriul criticilor de film, obtinand Premiul FIPRESCI. Filmul lui Radu Jude adauga astfel inca un premiu in palmaresul inceput in urma cu o luna la Festivalul de la Berlin, cu Premiul C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai).

Potrivit comunicatului de presa, Radu Jude a fost prezent la Sofia alaturi de alti 11 regizori in Competitia Internationala a Festivalului. Regizorul roman, impreuna cu producatoarea Ada Solomon, a participat si in cadrul Sofia Meetings – una dintre cele mai importante piete de industrie cinematografica din sud estul Europei, axate pe intalniri si pitch-uri ale profesionistilor din industria de film. Proiectul lor, Toata lumea din familia noastra (scris de Corina Sabau si Radu Jude), a fost desemnat Cel mai bun proiect prezentat in cadrul Sofia Meetings. Este al doilea an consecutiv cand Ada Solomon obtine acest premiu, anul trecut proiectul castigator fiind Medalia de Onoare (scris de Tudor Voican, regia Calin Netzer).

Premiul se acorda in urma votului profesionistilor din industrie prezenti la prezentarea proiectului. In acest an peste 45 de profesionisti din toata lumea au participat la Sofia Meetings si au votat unul dintre cele 22 de proiecte selectate si prezentate in cadrul intalnirilor din aceasta editie.

Toata lumea din familia noastra obtine astfel prima recunoastere internationala, la putin timp dupa excluderea sa dintre castigatorii ultimei sesiuni de concurs organizate de Centrul National al Cinematografiei, pe motivul ambiguu de „conflict de interese”.

Premiul obtinut de Toata lumea din familia noastra la Sofia aduce cu el o participare gratuita la Cannes' Producers Network, o selectionare la forumul de co-productii Crossroads de la Festivalul International de Film de la Salonic si 5.000 euro oferiti de studiourile Nu Boyana.

Primul film de lung metraj semnat de Radu Jude si produs de Hi Film Productions, Cea mai fericita fata din lume, va avea premiera in Romania in data de 8 mai, in cadrul Festivalului Filmului European, urmand sa intre pe ecranele din toata tara in data de 15 mai. Filmul va putea fi vizionat in avanpremiera in Romania in cadrul Festivalului International de Film B’EST, in data de 26 martie, se arata in comunicat.