In satele Balnaca, Bratca, Birtin si Vadu Crisului din rasaritul Bihorului, muzicantii manuiesc un instrument bizar, inexistent in alte tinuturi ale Romaniei: vioara-trompeta sau „highèghea cu goarna”.

Pe vremuri, higheghea cu goarna canta doar cu acompaniamentul unei dobe de marime mijlocie, pe care bihorenii si-o construiau dupa gustul lor. La Clubul Taranului vor veni romanul Nelu Petru Jolte din Vadu Crisului si Guti Siminic, rom din satul Balnaca – doi dintre muzicantii cei mai pretuiti in regiune, care vor interpreta cateva dintre cele mai frumoase cantari doinite si melodii de joc din regiune: "Salajanul" (numit pe alocuri "Ardeleanul" sau "Pe Picior"), "Luncanul" (sau "Polca" sau "Poarga"), "Invartita rara" (sau "Rarul"), "Manantelul".

Clanul Argintilor si-a construit unul din cele mai solide ansambluri muzicale din satul Parau de Pripor, judetul Gorj. In acest taraf activeaza tatal, mama, trei baieti, fratele tatalui si cuscra. Tinerii sunt ageri manuitori ai orgii si ai aparaturii de sonorizare. Varstnicii sunt pastratorii stilului gorjenesc adevarat si al repertoriului vechi. Pe urmele lor calca insa strans unul din feciori, Marian, violonistul de elita al trupei, un barbat de 23 de ani, a carui cantare descinde parca din alte timpuri.

Concertul de la Clubul Taranului este totodata un eveniment care celebreaza aparitia celui de-al 18-lea disc din seria Ethnophonie, in intregime consacrat clanului Argint: Muzica de taraf din Gorj.

Muzicienii din clanul Argint:

Victor Argint-tatal (vioara)

Maria Argint (voce)

Ion Argint (vioara, voce)

Margalina Cidoiu (voce)

Marian Argint (vioara)

Victor Argint-fiul (chitara)

Florian Argint (contrabas)