Tinerele artiste Olivia Mihaltianu, Alina Popa&Irina Gheorghe si Ioana Noveanu expun la Galeria Institutului Cultural Roman din Praga. Shifting identities, expozitia de lucrari de foto-video si instalatie-obiect ale celor patru artiste, dezbate conceptul de „celalalt” punand in discutie, dintr-o perspectiva nu atat militant-feminista cat feminina, modul de percepere al diversitatii, al pluralismulului postmodern, diagnosticat de Francois Lyotard prin pierderea „marilor naratiuni” sau paradigme sociale. Discursul identitar fundamenteaza intreaga expozitie si se manifesta in mod diferit la fiecare artista in parte.

Alina Popa&Irina Gheorghe - fotografie
Foto: ICR
In cazul Alinei Popa si Irinei Gheorghe investigatia fotografica se concentreaza pe analiza asupra „celuilalt” inteles ca „dublu”, ca „alter-ego”, prin folosirea unei tehnici specifice postproductiei cum este fotografia inscenata (staged photography). Faptul ca cele doua artiste sunt ele insele si personajele inscenarii deschide discutia postmoderna, dezbatuta deja intens de la Cindy Sherman pana in prezent, a creatorului care se identifica cu subiectul si intra in dialog direct cu privitorul.

Din aceasta perspectiva, demersul Oliviei Mihaltianu merge mai departe si este mult mai problematizant. Seria de stilluri video pe care le expune o prezinta in diverse ipostaze, costumata diferit si in contexte relativ diferite.

Olivia Mihălţianu - video
Foto: ICR
Deghizarea artistei (care devine astfel subiectul fotografiei) si identificarea ei cu personaje celebre, devenite simboluri ale feminitatii, anuleaza granita creator-observator si subiect-personaj observat, readucand in discutie tema privirii si a relatiilor de putere dintre privitor si cel privit.

Pentru Ioana Noveanu problema identitara este analizata prin negarea ei. In stil tipic postmodern, prezenta este accentuata prin absenta. Personajele feminine ale Ioanei isi refuza identitatea refuzand sa isi arate chipul. De aici posibilitatea identificarii cu ele a oricarui privitor si problematizarea alteritatii dintr-o perspectiva



adusa deja in discutie de artisti precum Sarah Jones.

Ioana Noveanu - instalatie
Foto: ICR
Expozitia va ramane deschisa in perioada 12 martie – 8 mai, la Galeria Institutului Cultural Roman din Praga (Anglicka 26, Praga), informeaza institutul.