Spectacolul Evgheni Oneghin revine pe scena Teatrului National din Praga, in regia lui Andrei Serban, dupa 15 ani de la ultima reprezentatie. Cunoscuta lucrare a lui Ceaikovski a marcat debutul lui Andrei Serban ca regizor de opera, in 1980, la Welsh National Opera din Cardiff, fiind reluata pe scenele lumii la Nancy, Seattle, Lyon sau Venetia.

Reusind sa gaseasca in rigoarea structurilor fixate de compozitor libertate de improvizatie, Andrei Serban propune, in noua punere in scena pentru Teatrul National din Praga, o lectura a povestii de iubire dincolo de partitura. Pentru aceasta productie Andrei Serban a lucrat alaturi de John Fiore, dirijor orchestra, Adriana Grand, scenografie si costume, Pavel Vanek, dirijor cor, Petr Tyc, coregraf, Dana Buresova, Vladimir Chmelo, Hannah Ester Minutillo, Stefan Kocan, interpreti, orchestra si corul Teatrului National din Praga.

Premiera spectacolului va avea loc pe 20 martie. Spectacolul este inclus in stagiunea 2009-2010 a Teatrului National din Praga si in programul Festivalului International de Muzica „Primavara pragheza” (12 mai – 3 iunie).

In avanpremiera spectacolului, Institutul Cultural Roman din Praga va organiza pe 10 martie o intalnire cu regizorul Andrei Serban si scenografa Adriana Grand. Totodata, vor fi lansate cele doua volume semnate de Andrei Serban, Calatoriile mele. Opera/ My Journeys. Opera Si Calatoriile mele. Teatru/ My Journeys. Theatre, aparute la Editura Institutului Cultural Roman in 2008. La eveniment vor fi invitate personalitati din lumea teatrului, critici de teatru, regizori, profesori universitari la Academia de Arte ale Spectacolului si la Universitatea de Arta Dramatica, actori si jurnalisti de specialitate, informeaza ICR Praga.