Teatrul MIC din Bucuresti gazduieste patru reprezentatii cu tragedia ESTHER a clasicului francez Jean Racine, pe muzica originala a lui Jean-Baptiste Moreau, in interpretarea elevilor din clasele a unsprezecea si a douasprezecea ai liceului francez Anna de Noailles. Regia spectacolului este semnata de Dominique Depaule, pe o scenografie de Constantin Ciubotariu. Spectacolele au loc in perioada 11-14 martie 2009, de la orele 19:30, in limba franceza, cu subtitrare in limba romana.

Potrivit comunicatului, tinerii actori vor fi inlocuiti, pentru partile muzicale si coruri, de Corul de Copii al Radiodifuziunii, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu si acompaniat de ansamblul baroc Collegio Stravagante. Solistele vocale Iulia Dan si Valentina Nafornita vor asigura partile solo.

Sophie Boulin, solista vocala, regizoare si profesor de declamatie si gestica baroca la Conservatorul Regional National din Paris, intervine in calitate de consilier privind punerea in scena si stilul vocal.

Compusa pentru tinerele din pensiunea «Maison de Saint-Cyr» si jucata pentru prima data in 1689 pentru Ludovic al XIVlea, Esther este o alegere de teatru clasic si o pledoarie pentru «stilul francez» atat de in voga in Europa secolelor XVII si XVIII.

A juca Esther reprezinta un prilej unic pentru adolescenti din ziua de azi de a se confrunta, «din interior», cu retorica si morala Marelui Secol, prin prisma punerii in scena a unui mit cu rezonante politice si religioase atat de actuale. Exercitiul mai presupune initierea la declamarea versului alexandrin, indeplinirea exigentei gesturilor, posturilor si miscarilor intr-un spatiu si un spirit apropiat tragediilor din secolul al XVIIlea siècle, pentru a reusi intr-un final – conjugand pentru aceasta versuri si gestica – incarnarea unor personaje care se infrunta in duritatea sublimata a unei tragedii cu usile inchise dintr-un palat oriental.

Tinuta, sobrietate, pasiune: cuvintele cheie ale unei estetici puse in slujba unui teatru care ramane, in primul rand, civic.

Coproductie inedita a liceului francez Anna de Noailles, a Institutului Francez din Bucuresti si a Societatii de Radiodifuziune Romana, acest proiect educativ reuneste, cu aceeasi vointa de exigenta si de reciprocitate, elevi, profesori si artisti francezi si romani, care (re)descopera impreuna una dintre bijuteriile patrimoniului teatral si muzical al Europei.