Productia "Restul e tacere", regizata de Nae Caranfil, a obtinut noua premii din 14 nominalizari la Gala premiilor Gopo 2009, desfasurata luni seara. Filmul "Boogie" a lui Radu Muntean a castigat patru trofee.

Restul e tacere si Boogie si-au confirmat statul de favoriti ai celei de-a treia editii a Premiilor, filmul lui Nae Caranfil adjudecandu-si nu mai putin de 8 statuete Gopo, printre care se numara pentru Cel mai bun film, inmanat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, producatorului Cristian Comeaga, si Cel mai bun scenariu, oferit de Ursus si primit de Nae Caranfil din mainile lui Mihai Barsan, reprezentantul Ursus, si ale Ozanei Oancea, actrita care joaca rolul principal in primul film semnat Razvan Radulescu, Felicia inainte de toate. Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore a filmului regizat de Caranfil, a cucerit trofeul pentru Cea mai buna muzica originala, inmanat de Bianca Brad. Couson este primul francez care cucereste un trofeu Gopo la o categorie competitiva.

Momentele dedicate Elisabetei Bostan, premiata cu Gopo pentru Intreaga Activitate, si lui Marin Moraru, distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera, au emotionat audienta, care a aplaudat minute in sir prezenta celor doi pe scena Galei. Elisabeta Bostan, invitata pe scena de actorii Medeea Marinescu si Dan Bordeianu, a multumit tuturor generatiilor de actori si studenti, dar si profesorilor sai, si a subliniat importanta supravietuirii filmului romanesc pentru copii. Actrita Oana Pellea l-a prezentat pe Marin Moraru, vorbind despre primele amintiri care o leaga de marele actor, coleg de generatie si bun prieten cu Amza Pellea.

Nici Nunta muta, nici Cocosul decapitat nu au plecat cu mana goala de la Premiile Gopo: Dana Roseanu si Ioana Ionita (Nunta muta) au fost votate de profesionistii din industria de film din Romania performerele anului la categoria machiaj si coafura, in vreme ce regizorul Radu Gabrea (Cocosul decapitat), absent de la decernare, a primit Premiul Special Cotidianul pentru cea mai buna ecranizare, inmanat de redactorul-sef al publicatiei, Adrian Ursu, actritei Victoria Cocias.

Pentru a doua oara in istoria de trei editii a Galei Premiilor Gopo, premiul pentru Cel mai bun scurt metraj a mers la Radu Jude: productia HiFilm Alexandra a fost filmul care i-a convins pe majoritatea votantilor ca merita sa fie rasplatit cu o statueta Gopo. Desi nu a ajuns la Gala, Thomas Ciulei si-a adjudecat primul Gopo din cariera, filmul sau multi-premiat Podul de flori fiind ales Cel mai bun documentar romanesc lansat in 2008.

Jiri Menzel se afla si el, de aseara, in palmaresul Premiilor Gopo, pelicula In slujba regelui Angliei / I Served the King of England (Cehia-Slovacia, 2006) fiind aleasa Cel mai bun film european distriubuit pe marile ecrane din Romania in 2008. Ca de obicei, trofeul a fost inmanat distribuitorului roman al lung metrajului, MediaPro Distribution.

Lista castigatorilor:

Cea mai buna regie: Boogie

Cel mai bun film de lung metraj: Restul e tacere

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil pentru Restul e tacere

Cel mai bun actor intr-un rol principal: Dragos Bucur in Boogie

Cea mai buna actrita intr-un rol principal: Anamaria Marinca in Boogie

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil pentru Restul e tacere

Cel mai bun actor intr-un rol secundar: Mimi Branescu in Boogie

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar: Ioana Bulca in Restul e tacere

Cea mai buna imagine: Restul e tacere

Cel mai bun montaj: Restul e tacere

Cel mai bun sunet: Restul e tacere

Cea mai buna muzica originala: Restul e tacere

Cea mai buna scenografie: Restul e tacere

Cele mai bune costume: Doina Levintza pentru Restul e tacere

Cel mai bun machiaj: Nunta muta (regia Horatiu Malaele)

Cea mai buna coafura: Nunta muta

Cel mai bun documentar: Podul de flori (regia Thomas Ciulei)

Cel mai bun scurtmetraj: Alexandra (regia Radu Jude)

Premiul Tanara speranta: George Dorobantu pentru Elevator

Premiul Publicului: Supravietuitorul (regia Sergiu Nicolaescu)

Premiantul Gopo pentru intreaga cariera: Marin Moraru

Castigatorii premiilor Gopo 2009 au fost desemnati, prin vot, de un juriu format din cineasti si critici. Gazda evenimentului a fost actrita Maria Dinulescu, interpreta rolurilor de senzatie din California Dreamin’ si Pescuit Sportiv.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Fratelli Studios.