In seara zilei de 3 martie debuteaza la Berlin cea mai ampla manifestare consacrata in Germania exclusiv cinematografiei romanesti: timp de o luna vor fi prezentate 34 de productii cinematografice romanesti (realizate incepand cu anul 2003): filme de scurt si mediu metraj, documentare si filme artistice de lung metraj. Aceasta este cea de a 5-a editie a unei manifestari-cadru organizata anual de Zeughaus Kino, institutie cu profil special, de tip cinemateca, parte integranta a cunoscutului Muzeu al Istoriei Germane (Deutsches Historisches Museum-DHM).

Potrivit comunicatului ICR Berlin, proiectiile filmelor romanesti vor avea loc zilnic, din 3 pana in 31 martie (in anumite zile fiind prevazute si doua proiectii diferite) in sala cinematografului cu 165 de locuri din incinta DHM, situat in centrul istoric al Berlinului, in imediata apropiere a Insulei Muzeelor.

„Se impunea prezentarea unei serii consacrate tanarului cinematograf romanesc- scrie Jörg Frieß, directorul Zeughauskino in scurta prezentare din programul manifestarii, pe care o defineste drept „…o selectie cuprinzatoare consacrata unei cinematografii care parea sa fi disparut total de pe firmament in anul 2000, cand nu s-a produs nici un film romanesc si care a devenit in ultimii ani una din culturile cinematografice cele mai proteice si mai incitante pe plan mondial”.

Intreaga manifestare sta, de altfel, sub semnul intrebarii „De unde isi trage forta si energia tanarul cinematograf romanesc?”

Seria Kinematographie heute: Rumänien este deschisa pe 3 martie de un program de scurt-metraje semnate de Constantin Popescu (Apartamentul), Adrian Sitaru (Valuri), Catalin Mitulescu (Trafic) si Radu Jude (Lampa cu caciula). In urmatoarele zile vor fi prezentate alte filme de scurt si mediu metraj ale regizorilor Cristian Nemescu, Adina Pintilie, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Paul Negoescu, George Apetri, Anca Lazarescu, precum si documentare de Alexandru Solomon, Reka Kincses si Thomas Ciulei. Din lista lung-metrajelor nu lipseste nici unul din titlurile premiate la marile festivaluri internationale de la Cannes, Berlin, Angers, San Sebastian, Venetia, Montpellier, Salonic, Zagreb, Bangkok, Cluj Napoca, filme care au impus noua cinematografie romaneasca in centrul atentiei internationale: Moartea domnului Lazarescu (Cristi Puiu, 2005), Ryna (Ruxandra Zenide-2005), A fost sau n–a fost (Corneliu Porumboiu, 2006), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (Catalin Mitulescu, 2006), Hartia va fi albastra (Radu Muntean, 2006), Legaturi bolnavicioase (Tudor Giurgiu, 2006), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (Cristian Mungiu, 2007), California Dreamin (Cristian Nemescu, 2007), Restul e tacere (Nae Caranfil, 2007), Boogie (Radu Muntean, 2008), Elevator (George Dorobantu, 2008). Selectia mai include filmele lui Lucian Pintilie- Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003) si Tertium non datur (2005).

In afara proiectiilor, in data de 9 martie este programata o masa rotunda cu participarea unor invitati din Romania. Potrivit comunicatului ICR, a confirmat participarea tanarul regizor George Dorobantu, al carui film, Elevator, a fost recent premiat cu Fresh Generation Award 2008 la Karlovy Vary.

Manifestarea este organizata de Zeughaus Kino in parteneriat cu Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” Berlin si cu sprijinul CNC.