Juriul premiilor Cesar 2009 si-a desemnat castigatorii, vineri seara, marii castigatori de la Teatrul Chatelet fiind Séraphine, cu sapte premii, si Valse avec Bachir, cu titlul de cel mai bun film strain. Actorii Vincent Cassel si Yolande Moreau au pasit pe covorul invingatorilor, alaturi de Dustin Hoffman, care a obtinut premiul special pentru intreaga cariera.

Seraphine (regia: Martin Provost), nominalizat la noua categorii, a primit trofee pentru categoriile Cel mai bun film francez, Cea mai buna actrita in rol principal - Yolande Moreau, Cel mai bun scenariu original, Cele mai bune costume, Cea mai buna imagine, Cea mai buna muzica si Cele mai bune decoruri.

Bande-annonce Seraphine

by le_distributeur

Vincent Cassel a primit trofeul pentru Cel mai bun actor, in urma rolului din Mesrine: L'ennemi public n°1. Pentru realizarea aceluiasi film, titlul de Cel mai bun regizor i-a fost acordat lui Jean-Francois Richet. Mesrine..., de la favorit al premiilor, cu zece nominalizari, s-a transformat in marele invins.

Criticii mai comenteaza ca o surpriza alegerea lui Vincent Cassel ca Cel mai bun actor, in dauna lui Guillaume Depardieu, mort in toamna anului trecut in urma unei pneumonii.

Valse avec Bachir, in regia lui Ari Folman, a primit Cesarul pentru Cel mai bun film strain.

Cel mai bun actor in rol secundar: Jean Paul Rousillon, pentru rolul din Un conte de Noel.

Cea mai buna actrita in rol secundar:Elsa Zylberstein, pentru Il y a longtemps que je t'aime.

Cel mai bun scurtmetraj documentar:Les Plages d'Agnes, de Agnes Varda.

Cea mai buna adaptare:Entre les Murs, de Laurent Cantet.

Premiul special pentru intreaga cariera:Dustin Hoffman.