Actorul Marin Moraru, premiat pentru intreaga cariera la Gala Gopo

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 februarie 2009, 13:45 Actualitate | Cultură


Marin Moraru
Foto: www.premiilegopo.ro
Marin Moraru, unul dintre cei mai importanti actori romani ai ultimilor decenii, va fi distins cu premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor Gopo, care va avea loc pe 2 martie, la Studio Fratelli din Bucuresti, anunta organizatorii. Distinctia reprezinta recunoasterea legitima pe care lumea filmului din Romania o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton.
 
Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, la Bucuresti, si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Capitala in 1961.
 
 








Pe parcursul bogatei sale cariere, care a inceput in 1966, cu "Haiducii", in regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat in 24 de lungmetraje, cel mai recent dintre acestea fiind "Amen", al celebrului regizor francez Costa-Gavras. Alaturi de Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica si Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii sai la Teatrul National Bucuresti, al carui Societar de Onoare este din 2002, Marin Moraru este considerat unul dintre cei mai mari actori romani.

Inainte de debutul in lungmetraj, Moraru a fost actor al Teatrului Tineretului (1961 - 1964). Imediat dupa aparitia in "Haiducii", unde a jucat alaturi de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Fintesteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea si Colea Rautu, Moraru a fost distribuit in "Un film cu o fata fermecatoare" (1966), pelicula lui Lucian Bratu, in care i-a avut colegi pe Stefan Iordache, Margareta Paslaru si Ileana Stana Ionescu. In urmatorii doi ani, el a mai aparut in "Maiorul si moartea" (1967), dar si in "Razbunarea haiducilor" (1968).

Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplina in perioada 1970 - 1980, cand a fost distribuit in roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus - "Actorul si salbaticii" si "Operatiunea «Monstrul» -, Dan Pita - "Filip cel Bun", "Concurs" si "Faleze de nisip" - sau Horea Popescu - "Cuibul de viespi".

De asemenea, din 1971, Marin Moraru este actor al Teatrului National din Bucuresti, unde joaca si astazi, dupa cativa ani petrecuti la Teatrul de Comedie si la Teatrul Bulandra. In 1974, s-a intors la IATC pentru sase ani de cariera universitara, pe care a abandonat-o in 1980, pentru a se dedica in totalitate rolurilor de la Teatrul National si de pe marele ecran.

Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, in Bucuresti, la Fratelli Studio, incepand cu orele 20:00. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Marin Moraru filmografie – lung metraj

“Amen” (2002, r. Costa Gavras)
“Chirita la Iasi” (1987, r. Mircea Dragan)
“In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, r. Gheorghe Vitanidis)
“Cuibul de viespi” (1986, r. Horea Popescu)
“Ringul” (1985, r. Sergiu Nicolaescu)
“Masca de argint” (1985, r. Gheorghe Vitanidis)
“Vara sentimentala” (1985, r. Francisc Munteanu)
“Zbor periculos” (1984, r. Francisc Munteanu)
“Faleze de nisip” (1983, r. Dan Pita)
“Concurs” (1982, r. Dan Pita)
“Cianura si picatura de ploaie” (1978, r. Manole Marcus)
“Iarna bobocilor” (1977, r. Mircea Moldovan)
“Tufa de Venetia” (1977, r. Pierre Bokor)
“Operatiunea Monstrul” (1976, r. Manole Marcus)
“Elixirul tineretii” (1975, r. Gheorghe Naghi)
”Filip cel Bun” (1975, r. Dan Pita)
“Toamna bobocilor” (1975, r. Mircea Moldovan, Mircea Muresan)
“Actorul si salbaticii” (1974, r. Manole Marcus)
"Un zambet pentru mai tarziu" (1974, r. Alexandru Boiangiu)
"Un comisar acuza" (1973, r. Sergiu Nicolaescu)
“Razbunarea haiducilor” (1968, r. Dinu Cocea)
“Maiorul si moartea” (1967, Alexandru Boiangiu)
“Un film cu o fata fermecatoare” (1966, r. Lucian Bratu)
“Haiducii” (1966, r. Dinu Cocea)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















500 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by