Sambata, 21 februarie, va avea loc la galeria Institutului Cultural Roman de la Stockholm vernisajul expozitiei Arta ca dar, o selectie de proiecte prezentate la Bienala de Arta Contemporana Periferic, Iasi, 2008.

Potrivit ICR, expozitia este realizata de curatorul Dora Hegyi si include lucrari de Johanna Billing, Guillaume Désanges, Veaceslav Druta, Miklós Erdély, Dora García, Aurelia Mihai, precum si proiectele RO-MD (Moldova in 2 Scenarios) si Romanian Performance History (Subjective).

In seara vernisajului, ICR Stockholm le-a invitat pe Johanna Billing (artist), Dora Hegyi (curatorul expozitiei Arta ca dar), Maria Lind (curator si membru al consiliului consultativ al Bienalei Periferic), Cecilia Widenheim (curator si director International Artists Studio Program in Sweden - IASPIS) la o dezbatere pe tema Arta ca dar. Poate fi vazuta arta drept dar? Poate fi traita practica sociala a oferirii de daruri ca un gest pozitiv? Este acest schimb reciproc, avand in vedere ca el reflecta un sistem complex de diverse motivatii: relatiile de putere, dependenta si dorinta de prestigiu? sunt cateva din intrebarile pe care tema expozitiei le ridica.

Expozitai Arta ca dar de la Stockholm repune in discutie conceptul Bienalei Periferic 8, axandu-se pe o selectie de lucrari si proiecte care se dezvolta prin schimbul direct cu publicul, sau se bazeaza pe raspunsul sau participarea privitorului: performance-ul ca expresie artistica si performativitatea, ca spatiu creat de un proiect, ce invita la angajare si actiunie, se arata in comunicatul ICR.

Proiectul continua colaborarea dintre Insitutul Cultural Roman de la Stockholm si Periferic 8, colaborare care a inceput in aprilie 2008 cu prezentarea la Stockholm a Bienalei, si a continuat cu expunerea la Bienala a catalogului Epoca de aur pentru copii de Stefan Constantinescu (publicata cu sprijinul ICR Stockholm). In cadrul programului expozitiei Dora García va sustine un artist talk miercuri, 1 aprilie ora 18.30 la sediul ICR Stockholm, Skeppsbron 20.

Expozitia Arta ca dar este deschisa in perioada 21 februarie – 10 aprilie si este realizata de ICR Stockholm in parteneriat cu Asociatia Vector, Institutul Cervantes si Institutul Francez.