Celebra lucrare semnata de Camille Saint-Saëns, „Samson si Dalila”, va putea fi ascultata duminica, 22 februarie (ora 18.30), pe scena Operei Nationale Bucuresti (ONB), in interpretarea a doi invitati deosebiti: mezzosoprana Andreana Nikolova (Bulgaria) si tenorul Daniel Magdal. Alaturi de acestia isi vor da concursul solistii ONB Stefan Ignat, Mihnea Lamatic, Pompeiu Harasteanu, Liviu Indricau, Lucian Corchis, Florin Simionca. Vor evolua, de asemenea, orchestra, corul si ansamblul de balet al ONB. Cunoscuta legenda a puternicului Samson care cade in mainile dusmanilor sai tradat de iubita sa, Dalila, va prinde din nou viata intr-un spectacol desfasurat sub conducerea muzicala a dirijorului Iurie Florea.

Samson si Dalila este o opera in trei acte, in care muzica lui Camille Saint-Saëns a imbratisat libretul semnat de Ferdinard Lemaire, inspirat din legendele biblice, actiunea desfasurandu-se in Gaza, Palestina, spre 1115 inainte de Cristos.

Mezzosoprana Andreana Nikolova a absolvit in 1997 Colegiul de Arte din Ruse (Bulgaria), la clasa de canto a lui Georgi Deliganev. In acelasi an, a participat la cursurile de maiestrie sustinute de Pavel Gerdjikov si Norman Schetler. In 2002, a primit diploma de master in canto din partea Academiei de Muzica din Sofia.

Andreana Nikolova a cantat in numeroase teatre lirice din Bulgaria, Germania, Austria, Elvetia sau Statele Unite. A obtinut premii la competitii de canto, dintre care mentionam premiul al II-lea la Concursul National “Svetoslav Obretenov”, premiul I la Concursul Academic de Canto “Parashkev Hadzhiev” din Sofia, premiul I la Concursul International de Opera “Puldin”, din Plovdiv, premiul I si al criticilor in cadrul Concursului International de Canto “Ferruccio Tagliavini” din Austria.

Pe scena Operei Natioanle Bucuresti, mezzosporana a cantat deja in “Nunta lui Figaro” (Wolfgang Amadeus Mozart), “Carmen” (Georges Bizet) si “Trubadurul” (Giuseppe Verdi).

Oaspete frecvent al Operei Nationale Bucuresti, tenorul Daniel Magdal s-a nascut la Iasi si a absolvit Academia de Arta „George Enescu” din orasul natal, sectia canto. A facut parte din colectivul Operei din Iasi pana in 1997, primind apoi mai multe angajamente pe scenele teatrelor din Germania.

In perioada 1997-2002, a cantat pe scenele Operelor din Bautzen, Magdeburg, Görlitz, Augsburg. A fost invitat la Haga la Staasopern Danzig und Breslau, apoi in Japonia la Concert Hall Osaka, unde a cantat rolul Radames in “Aida” de Giuseppe Verdi. In 2004, a fost invitat pentru prima oara sa cante pe scena Operei Nationale Bucuresti, in spectacolul Aida.

Dintre rolurile interpretate putem aminti: Florestan din “Fidelio” (Ludwig van Beethoven), Don José din “Carmen” (Georges Bizet), Nemorino din “L’Elisir d’amore” (Gaetano Donizetti), Canio din “I Pagliacci” (Ruggero Leoncavallo), Turiddu din “Cavalleria Rusticana” (Pietro Mascagni); Mario Cavaradossi din “Tosca”, Rodolfo din “La Bohème”, Pinkerton din “Madama Butterfly”, Des Grieux din “Manon Lescaut” (Giacomo Puccini); Radames din “Aida”, Don Carlos din opera omonima, Manrico din “Il Trovatore”, Alfredo Germont din “La Traviata”, rolul titular din “Otello” (Giuseppe Verdi).