In perioada 20 – 24 februarie se va desfasura prima editie a festivalului „Zilele filmului romanesc in Praga”. Venind in completarea Clubului Cinematografului Romanesc Contemporan, program lunar derulat de ICR Praga, festivalul isi propune sa aduca in fata publicului ceh filmele romanesti ale ultimilor ani. Invitat in cadrul Festivalului este tanarul regizor George Dorobantu, cu filmul Elevator, premiat cu Fresh Generation Award 2008 la FreshFilmFest de la Karlovy Vary 2008.

In cele cinci zile de Festival, vor mai fi proiectate opt lungmetraje (4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu; Hartia va fi albastra de Radu Muntean; A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu; Moartea domnului Lazarescu de Cristi Puiu; Examen de Titus Munteanu; Ryna de Ruxandra Zenide) si cinci scurtmetraje (Un cartus de Kent si un pachet de cafea de Cristi Puiu, Apartamentl de Constantin Popescu, Trafic de Catalin Mitulescu, Challenge Day de Napoleon Helmis, 17 minute intarziere de Catalin Mitulescu). Fie ca pun in prim plan realitati umane, povesti de viata din trecutul istoric recent al romanilor, fie ca trateaza cu umor sau dramatism actualitatea romaneasca sau prezinta visele romanilor in mai mare sau mai mica masura realizate, prin maiestria regizorala, aceste filme au adus, in spectrul cinematografic international, o noua perspectiva asupra destinelor umane.

Potrivit ICR, toate filmele incluse in programul festivalului „Zilele filmului romanesc in Praga”, editia 2009, au primit premii importante la marile festivaluri internationale de la Cannes, Berlin, Anger, San Sebastian, Venetia, Montpellier, Salonic, Zagreb, Bangkok, Cluj Napoca, impunand noua cinematografie romaneasca in centrul atentiei criticilor de film, a caselor de productie si a agentiilor de distributie din intreaga lume.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman din Praga si Cinematograful Orechovka si se desfasoara sub patronajul E.S. Doamna Daniela Gitman, Ambasadorul Romaniei in Republica Ceha, si al domnului Vaclav Jehlicky, Ministrul Culturii in Guvernul Republicii Cehe.