Cartile din Colectia de arta se adreseaza, dupa cum informeaza editura Polirom, in primul rind, artistilor – profesionisti si amatori –, studentilor facultatilor de arta si ai sectiilor de patrimoniu-teologie, elevilor liceelor de arta, precum si tuturor iubitorilor de arta interesati sa se familiarizeze cu acest domeniu. In debutul acestei noi colectii, editura a publicat doua volume semnate de profesorul Liviu Lazarescu, Tehnica picturii in ulei si Culoarea in arta.

Liviu Lazarescu -Tehnica picturii in ulei

Cuvint inainte de Corneliu Baba

„String mina profesorului Liviu Lazarescu, care in urma cu treizeci de ani a poposit in clasa mea de pictura de la Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din Bucuresti, recunoscator ca mi-a oferit satisfactia de a scrie aceste rinduri.”

„O carte de tehnica a picturii, cum este cea de fata, vizeaza «materialul mort» care poate deveni opera de arta. Astfel, aceste pagini trateaza nu despre cum si nici despre ce trebuie pictat, ci exclusiv despre cu ce, pe ce, in ce ordine si de cind se picteaza in tehnica uleiului; cu alte cuvinte, intereseaza aici nu problemele de «gramatica», inventie si expresie picturala, nu scopul, ci mijloacele materiale, procedeele tehnice, multele preocupari subsidiare actului creator.” (Liviu Lazarescu)

Cartea cuprinde informatii pornind de la a,b,c-ul picturii, a modului de folosire a cleiurilor, grundurilor, pigmentilor, culorilor de ulei, diverse probleme de executie a tabloului si evolutia tehnica a picturii in ulei.

Liviu Lazarescu- Culoarea in arta

Prefata de Pavel Susara

„Ceea ce propune Liviu Lazarescu in aceasta carte, unica pina acum in spatiul cultural romanesc, nu este doar o cercetare aplicata si o analiza teoretica a culorii, cu scopul de a acoperi o necesitate didactica imediata, ci si o ampla si profunda evaluare a propriei noastre existente in orizontul culorii, o adevarata ontologie a fenomenului cromatic in care limbajul artistic nu este decat una din multiplele ipostaze posibile.” (Pavel Susara)

Culoarea in arta este actualizarea cursului predat de profesorul Liviu Lazarescu timp de peste 30 de ani la Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti. Unic pina acum in spatiul romanesc, volumul contine o cercetare aplicata si o analiza teoretica a culorii, cu scopul de a raspunde unei necesitati didactice imediate, dar si o ontologie a fenomenului cromatic in care limbajul nu este decit una dintre multiplele ipostaze posibile.

Liviu Lazarescu (n. 1934) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, clasa profesorului Corneliu Baba, in 1963. Asistent universitar la catedra de pictura din 1963, apoi lector (1968), conferentiar (1991) si profesor (1992). Initiaza si preda cursurile de cromatologie, tehnici artistice si restaurare. Participa la expozitii municipale si republicane. Coautor al unor lucrari de arta monumentala si colaborator la realizarea unor filme documentare de arta. A publicat volumele Pictura in ulei (1994), Martinesti, vechiul meu sat transilvan (2006), Maestrul meu, Corneliu Baba (2007).

A colaborat la realizarea Dictionarului de arta (1995, 1998), la emisiuni radiofonice si in presa. O parte dintre lucrarile semnate de artist se afla in colectii particulare si de stat.

Potrivit Polirom, in Colectia de arta se afla in pregatire volumul Compozitia in pictura, de M.J. Bartos.