Editia 2009 a Galei Premiilor UNITER se va desfasura pe 13 aprilie, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. Premiile constituie o recunoastere a celor mai valoroase creatii teatrale ale anului anterior cat si a celor mai buni creatori din domeniul teatrului.

Initiata in 1991, Gala Premiilor UNITER este un eveniment anual, organizat de Uniunea Teatrala din Romania, al carui scop este acela de a acorda premii creatorilor din domeniul teatrului si celor mai valoroase creatii teatrale ale anului anterior.

UNITER acorda premii pentru Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita, dar si pentru critica teatrala, pentru debut, teatru radiofonic, teatru TV, pentru intreaga activitate si pentru excelenta.

In cadrul galei din 13 aprilie, aflata la a XVII-a editie, se va acorda si premiul pentru castigatorul Concursului de dramaturgie - cea mai buna piesa romaneasca a anului.

Trofeul care insoteste premiile este opera artistului plastic Ion BITZAN. Gala Premiilor UNITER a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii noastre teatrale.