In aceasta saptamina, o noua editie, revazuta, a romanului Cititorul de Bernhard Schlink iese de sub tipar, anunta editura Polirom. Bestseller international, tradus in aproape 40 de tari si considerat cel mai rasunator succes din literatura germana, dupa Toba de tinichea de Gunter Grass, cartea sta la baza filmului cu acelasi nume, o ecranizare in regia lui Stephen Daldry si avindu-l ca producator pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kate Winslet in rolurile principale.

Cititorul este povestea unei iubiri mai putin obisnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferentiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistentei de a preda ginditori ce contraziceau ideologia nazista, si taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douazeci de ani mai in virsta, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret rusinos. Mai mult decit o initiere erotica, aceasta relatie devine modalitatea privilegiata de investigare si asumare a trecutului politic al unei intregi natiuni. Judecata si condamnata pentru faptele comise in calitate de supraveghetoare intr-un lagar pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influenteaza profund modul in care Michael ajunge sa resimta responsabilitatea si vina, transfor-mind evenimentul istoric in realitate traita. Traducerea romanului din limba germana este realizata de Ana Muresanu si are postfata semnata de Dumitru Radu Popa.

Filmul, lansat in S.U.A. pe 9 ianuarie 2009, este considerat una dintre cele mai de succes ecranizari de anul acesta: 5 nominalizari la Oscar, 5 nominalizari la premiile BAFTA si cistigatorul unui Glob de Aur. Pe ecranele cinematografelor din Romania, pelicula va rula incepind din data de 27 februarie.

Nascut la 6 iulie 1944 la Bielefeld, Bernhard Schlink a studiat stiintele juridice la Heidelberg si Berlin. Din 1992 este profesor la Universitatea Humboldt din Berlin si la Bonn. A debutat in 1987 cu romanul politist Dreptatea lui Selb, primul volum al unei trilogii de succes din care mai fac parte Inselaciunea lui Selb (1992), distins in 1993 cu Premiul german pentru literatura politista, si Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005), aceasta din urma fiind unanim apreciata de critica literara. Afirmarea internationala se datoreaza insa romanului Cititorul (1995; Polirom, 2002, 2009), carte socotita un adevarat eveniment literar (a figurat mai multe luni pe locul intii al listei de bestselleruri din New York Times si a fost tradusa in peste patruzeci de limbi), distinsa cu numeroase premii nationale si internationale. In anul 2000, Bernhard Schlink a publicat, cu acelasi succes, volumul de povestiri Evadari din iubire (Polirom, 2003). In 2002, a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare. In colectia „Biblioteca Polirom”a mai aparut Intoarcerea acasa (2006 ; Polirom, 2007). In pregatire: Weekendul.

In pregatire in colectia Biblioteca Polirom se afla urmatoarele titluri:

• Sarah Waters, Palmagii

• Ahdaf Soueif, Harta iubirii

• Stef Penney, Blindetea lupilor

• John Cheever, Povestiri. Integrala prozei scurte

• Aldous Huxley, Geniul si zeita

• Anchee Min, Cum am devenit doamna Mao

• Jose Saramago, Farime de memorii

• Camilo Jose Cela, Stupul