Academicianul Virgiliu Constantinescu a incetat din viata

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2009, 10:30 Actualitate | Cultură


Academicianul Virgiliu Constantinescu a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 31 ianuarie, a anunţat familia, potrivit agentiei AmosNews.

Corpul neînsufleţit va fi depus în Aula Universităţii Politehnice Bucureşti, luni, 2 februarie şi la Academia Română, marţi, 3 februarie, de unde va porni cortegiul funerar pentru înhumare la Cimitirul Belu. Slujba de înmormântare va avea loc marţi, 3 februarie, la ora 14:00, la Capela Centrală a Cimitirului Belu.

Printr-un comunicat transmis redactiei HotNews.ro, Asociatia Aeronautica si Astronautica a Romaniei, a carui Membru de Onoare a fost distinsul academician, transmite condoleante familiei si tuturor celor care l-au cunoscut, prieteni, colegi si studenti.

Virgiliu Niculae G. Constantinescu s-a născut pe 27 martie 1931, în Bucureşti. A fost inginer şi membru titular al Academiei Române din anul 1991, iar mai apoi din anul 1994 şi până în 1997 a fost preşedintele Academiei Române.

În anul 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Acad.Virgiliu N. Constantinescu a fost şi profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti, precum şi ambasador al României în Belgia.

Studii 
În anul 1948 îşi încheie studiile liceale şi, după bacalauret, se înscrie la Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Mecanică pe care o absolvă în anul 1952, obţinînd diploma de inginer mecanic de aviaţie. În intervalul 1953-1955 îşi pregăteşte şi susţine teza de doctorat intitulată ,,Contribuţii la teoria lubrificaţiei cu gaze" în domeniul Mecanica fluidelor şi aerodinamică, la Institutul de Mecanică Aplicată al Academiei Române, sub îndrumarea prof. Elie Carafoli. În anul 1974 primeşte titlul o­norific de Doctor Docent în Ştiinţe acordat de catre Institutul Politehnic din Bucureşti şi de catre Ministerul Învăţămîntului.

Activitatea didactica
Cariera didactica o incepe in Academia Tehnica Militara, unde intre anii 1952-1954  este ofiter si asistent in cadrul Facultatii de Aviatie. În 1954 îşi începe şi cariera didactică la Institutul Politehnic Bucureşti. Este încadrat ca cercetător la Institutul de Mecanică Aplicată al Academiei, iar din 1956 devine Şeful laboratorului de lubrificaţie cu gaze. În 1959 devine conferenţiar, iar din 1971 este profesor universitar. Incepand cu anul 1969 efectuează un stagiu de cercetător-vizitator la Mechanical Tecnology Inc. Lantham, New York, apoi este profesor vizitator la Renselaer Polytechnic Institute din Troy, New York, USA, la Universitatea din Poitiers, la INSA Lyon si la Universitatea din Liege. În cei peste 50 de ani de activitate didactică a predat cursuri de inginerie mecanică, de aviaţie şi ştiinţe aerospaţiale. A organizat înfiinţarea laboratoarelor de aerodinamică, mecanica fluidelor, tribologie, fabricaţia avioanelor. În prezent preda cursurile de mecanica fluidelor şi aerodinamica, simulare numerică a mişcării fluidelor, lubrificaţie (tribologie) la facultatea de Aeronave din Universitatea Politehnica Bucureşti. Este conducător de doctorat de peste 25 de ani în inginerie mecanică (mecanica fluidelor şi aerodinamică, tribologie).

Mai multe amanunte privind activitatea Academicianului Virgil ConstantinescuCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1928 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  sper sa aud cat mai des astfel de stiri (Marţi, 3 februarie 2009, 17:17)

  change [anonim]

  nu ma intereseaza cine ce a facut, academia romana este un mamut inutil, care tine in loc orice inseamna cercetare. la fel si sistemul de invatamant, plin de batranei si batranele, fara nici un merit, care s-au catzarat unii pe altzii si nu mai vor sa dea drumul la functii, partasi toti la dezstrul actual. sper, nu cu rautate, ca schimbarea de generatii sa se faca urgent, abrupt, pentru a nu le lasa timp sa-si numeasca urmasi in diverse puncte cheie,urmasi dupa chipul lor. si singura solutie este ca varsta sa-si spuna raspicat cuvintul. daca epidemia asta ar lovi si politicienii, macar pe cei care au peste 50 de ani, ar fi perfect....
 • 0 (0 voturi)    
  le décés de virgil n.constantinescu (Miercuri, 4 februarie 2009, 0:56)

  rodica muth [anonim]

  une etoile s'est eteinte .
  son destin d'homme exceptionnel suscite admiration et regrets .
  mes sinceres condoleances d'abord a la famille ainsi qu'a tous ses collaborateurs qui ont su l'apprecier .
  rodica muth (sa premiere epouse )


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by