Academicianul Virgiliu Constantinescu a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 31 ianuarie, a anunţat familia, potrivit agentiei AmosNews.

Corpul neînsufleţit va fi depus în Aula Universităţii Politehnice Bucureşti, luni, 2 februarie şi la Academia Română, marţi, 3 februarie, de unde va porni cortegiul funerar pentru înhumare la Cimitirul Belu. Slujba de înmormântare va avea loc marţi, 3 februarie, la ora 14:00, la Capela Centrală a Cimitirului Belu.

Printr-un comunicat transmis redactiei HotNews.ro, Asociatia Aeronautica si Astronautica a Romaniei, a carui Membru de Onoare a fost distinsul academician, transmite condoleante familiei si tuturor celor care l-au cunoscut, prieteni, colegi si studenti.

Virgiliu Niculae G. Constantinescu s-a născut pe 27 martie 1931, în Bucureşti. A fost inginer şi membru titular al Academiei Române din anul 1991, iar mai apoi din anul 1994 şi până în 1997 a fost preşedintele Academiei Române.

În anul 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Acad.Virgiliu N. Constantinescu a fost şi profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti, precum şi ambasador al României în Belgia.

Studii

În anul 1948 îşi încheie studiile liceale şi, după bacalauret, se înscrie la Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Mecanică pe care o absolvă în anul 1952, obţinînd diploma de inginer mecanic de aviaţie. În intervalul 1953-1955 îşi pregăteşte şi susţine teza de doctorat intitulată ,,Contribuţii la teoria lubrificaţiei cu gaze" în domeniul Mecanica fluidelor şi aerodinamică, la Institutul de Mecanică Aplicată al Academiei Române, sub îndrumarea prof. Elie Carafoli. În anul 1974 primeşte titlul o­norific de Doctor Docent în Ştiinţe acordat de catre Institutul Politehnic din Bucureşti şi de catre Ministerul Învăţămîntului.

Activitatea didactica

Cariera didactica o incepe in Academia Tehnica Militara, unde intre anii 1952-1954 este ofiter si asistent in cadrul Facultatii de Aviatie. În 1954 îşi începe şi cariera didactică la Institutul Politehnic Bucureşti. Este încadrat ca cercetător la Institutul de Mecanică Aplicată al Academiei, iar din 1956 devine Şeful laboratorului de lubrificaţie cu gaze. În 1959 devine conferenţiar, iar din 1971 este profesor universitar. Incepand cu anul 1969 efectuează un stagiu de cercetător-vizitator la Mechanical Tecnology Inc. Lantham, New York, apoi este profesor vizitator la Renselaer Polytechnic Institute din Troy, New York, USA, la Universitatea din Poitiers, la INSA Lyon si la Universitatea din Liege. În cei peste 50 de ani de activitate didactică a predat cursuri de inginerie mecanică, de aviaţie şi ştiinţe aerospaţiale. A organizat înfiinţarea laboratoarelor de aerodinamică, mecanica fluidelor, tribologie, fabricaţia avioanelor. În prezent preda cursurile de mecanica fluidelor şi aerodinamica, simulare numerică a mişcării fluidelor, lubrificaţie (tribologie) la facultatea de Aeronave din Universitatea Politehnica Bucureşti. Este conducător de doctorat de peste 25 de ani în inginerie mecanică (mecanica fluidelor şi aerodinamică, tribologie).

Mai multe amanunte privind activitatea Academicianului Virgil Constantinescu