Un nou trimf pentru regizorul Cristian Mungiu. Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost desemnat cel mai bun film european, in cadrul celei de-a 23-a gale a Premiilor Goya de la Madrid, considerate echivalentul spaniol al Oscarului. Premiile Goya sunt decernate anual, incepand cu 1987 de Academia Spaniola de Film, informeaza NewsIn.

Regizorul roman a participat la decernarea premiilor, fiind invitat de Academia Spaniola de Film si de ICR Madrid. Cele doua institutii au organizat, cu ocazia acestui eveniment, un colocviu cu tema "Filmul romanesc, intre localism si universitate" si un Ciclu de film romanesc, in cadrul caruia vor fi prezentate filmele "Moartea domnului Lazarescu" (regizor Cristi Puiu), "A fost sau n-a fost?" (in regia lui Corneliu Porumboiu), "California Dreamin'" (Cristian Nemescu) si "Occident" (regizat de Cristian Mungiu).

Intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, regizorul Cristian Mungiu a declarat ca acest premiu reprezinta un gest de simpatie si o recunoastere a cinematografiei romanesti.

Alti castigatori ai premiilor Goya

Filmul "Los girasoles ciegos" al spaniolului Jose Luis Cuerda, despre perioada care a urmat razboiului civil (1936-1939), a luat doar premiul pentru cea mai buna adaptare, desi a candidat la cinci categorii.

Portoricanul Benicio del Toro a primit premiul Goya pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului lui Ernesto Guevara in filmul "Che, el argentino" al lui StevenSoderbergh.

Penelope Cruz a primit premiul Goya pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru interpretarea din filmul "Vicky Cristina Barcelona" al lui Woody Allen (pentru care a fost nominalizata si la Oscar), informeaza France Presse.