Bursele „Constantin Brancusi” din 2009 au fost acordate de Institutul Cultural Roman artistelor Irina Adina Botea si Anca Benera, care vor lucra timp de trei luni la atelierul Romaniei de la Cite Internationale des Arts din Paris.

Irina Botea, absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (2001), preda, din 2006, la sectia de Film, Video si New Media in cadrul School of the Art, Institute of Chicago. Portofoliul sau cuprinde lucrari video, instalatii, fotografie, performance. Perioada de rezidenta la Cite Internationale des Arts este mai – iulie 2009.

Anca Benera este absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, sectia Pictura, si a urmat studii aprofundate la aceeasi universitate. Lucrarile sale au fost prezentate in galerii din Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Statele Unite, Turcia. Beneficiara a unei burse a Fundatiei „Solomon Guggenheim” din New York, Anca Benera a expus in anul 2003 la Pavilionul American al Bienalei Venetiene. Bursa la Cite Internationale des Arts acopera perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010.

Potrivit ICR, comisia de evaluare a fost formata din Matei Caltia, Nicu Ilfoveanu si Cosmin Ungureanu.

Bursele „Constantin Brancusi”, initiate de ICR in 2005, ofera plasticienilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international. Programul se adreseaza profesionistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta. Bursierii sunt gazduiti, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris si dispun de o suma pentru cheltuielile de intretinere, materiale si transport. Pana acum, au mai beneficiat de burse „Constantin Brancusi” Suzana Fantanariu, Ana Banica, Anca Anghel Coller, Stela Lie, Iuliana Valsan si Bogdan Pelmus.