Regizorul Cristian Mungiu va participa la invitatia Institutului Cultural Roman Madrid la un eveniment dedicat cinematografiei romanesti actuale. La evenimentul organizat de ICR Madrid impreuna cu Academia Spaniola de Film, regizorul roman va impartasi membrilor Academiei si publicului spaniol principiile scenaristice si regizorale care stau in spatele creatiilor sale, in cadrul unei intalniri moderate de Carlos Heredero, critic de film, director al revistei Cahiers du Cinema, Spania.

Dialogul cu cinefilii spanioli este insotit de proiectiile filmelor Occident, Moartea domnului Lazarescu, A fost sau n-a fost? si California Dreamin'(nesfarsit). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania si MobraFilms. Colocviul si proiectiile se vor desfasura la sediul Academiei Spaniole de Film - C/ Zurbano 3, Madrid – dupa urmatorul program:

2 feb., ora 18:30: Occident, de Cristian Mungiu

2 feb., ora 20:15: colocviu Cristian Mungiu

3 feb., ora 19:00: Moartea domnului Lazarescu, de Cristi Puiu

4 feb., ora 19:00: A fost sau n-a fost?, de Corneliu Porumboiu

5 feb., ora 19:00: California Dreamin'(nesfarsit), de Cristian Nemescu.

Academia Spaniola de Film a facut publice nominalizarile la Premiile Goya 2009 pe data de 19 decembrie 2008. Alaturi de filmul lui Cristian Mungiu candideaza la categoria Cel mai bun film european: On the Other Side de Fatih Akin, The Boy in the Striped Pyjamas de Mark Herman si The Dark Knight de Cridtopher Nolan. Voturile acordate de catre membrii Academiei filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile reprezinta o prima nominalizare a unui film romanesc la Preniile Goya si o recunoastere a valorii cinematografiei romanesti in Spania.

Din 1986 Academia Spaniola de Film sprijina dezvoltarea artelor si stiintelor care au legatura directa sau indirecta cu filmul, promoveaza schimbul de informatie artistica, stiintifica si tehnica atat intre membri cat si intre institutie si omologii ei din alte tari, impulsioneaza cercetarea stiintifica si publica lucrari de interes pentru domeniu, acorda diferite premii cinematografice (Medalia de Aur a Academiei, Premiul anual Gonzalez-Sinde – primul presedinte al Academiei; Premiul de cercetare Muñoz Suay); este membru fondator al Scolii de Cinematografie si Audiovizual a Comunitatii Madrid – ECAM.