Muzeul Taranului Roman – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea – lanseaza ciclul de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala: Ce inseamna, de fapt, „traditii” si cum se deosebesc acestea de „obiceiuri”? Ce mai inseamna astazi traditiile si care mai sunt relatiile noastre cu trecutul „traditional”? Cum se fac, se imagineaza, se vand si se cumpara astazi „traditii” in spatiul public romanesc? De la filosofia traditiei la practica si marketingul traditiilor. Conferintele vor incerca sa abordeze aceasta vasta problematica prin prezentarea si dezbaterea – directa si virtuala – a unor „studii de caz”: „traditie” si „modernitate”, patrimonializarea Calusului, piata actuala de artizanat, cit de imaterial este „patrimoniul imaterial”, branding si traditii: produse si targuri „traditionale” etc.

Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se vor organiza in ultima zi de miercuri a fiecarei luni. Ciclul de conferinte va incepe miercuri, 28 ianuarie la ora 17, la Clubul Taranului din incinta Muzeului Taranului Roman, in prezenta domnului Theodor Paleologu, Ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Potrivit MTR, la discutii sunt invitati sa participe Prof. Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman, Bogdan Iancu, cercetator MTR si Marius Chivu, redactor la Dilema Veche, in calitate de moderator.

Cu aceasta ocazie va avea loc si lansarea ultimului numar al revistei Martor, intitulat „Piata de artizanat”, informeaza MTR. Prima parte a volumului contine texte ale unor autori din Romania, Franta, Serbia, Bulgaria si Ungaria si este rezultatul conferintei „Making and consuming traditions”, organizata la Muzeul Taranului Roman in octombrie 2007.