Soprana Leontina Vaduva va canta in premiera mondiala integrala melodiilor lui George Enescu. Concertul va avea doua parti. O prima parte a pieselor vocale semnate de compozitorul roman vor fi prezentate in cunoscuta sala Cortot din Paris, duminica 25 ianuarie. Partea a doua a integralei va fi prezentata in luna octombrie in cadrul unui concert sustinut la Domul Invalizilor din Paris.

Piesele lui George Enescu, marele compozitor roman al secolului XX (1881-1955), sunt interpretate in totalitate pentru prima data in cadrul acestui proiect al Institutului Cultural Roman din Paris. Unele partituri manuscrise au fost descoperite la Muzeul National George Enescu din Bucuresti, apoi descifrate si transcrise de pianista Alina Pavalache, care ii va acompania pe Leontina Vaduva si pe baritonul francez Jacques L'Oiseleur des Longchamps.

Leontina Vaduva este o diva a scenei lirice internationale. Cariera a purtat-o prin toate templele operei, de la Covent Garden din Londra la Scala din Milano, si Metropolitan Opera din New York, sub bagheta unor maestri precum Placido Domingo sau Zubin Mehta. Jacques L'Oiseleur des Longchamps este un interpret in plina afirmare, pasionat si de cinema si regie de opera.

Alina Pavalache traieste in Franta din 1990 si desfasoara o intensa activitate de solista si acompaniatoare. Profesoara la Conservatorul Rus din Paris Serghei Rahmaninoff, a inregistrat impreuna cu mezzo-soprana Viorica Cortez cele Sapte cantece de Clément Marot ale lui Enescu (France 3 / TVR).

Concertul, organizat in colaborare cu Societatea muzicala franceza Georges Enesco, este o avanpremiera a festivalului Enescu, a carui editie cu numarul 19 va avea loc la inceputul toamnei la Bucuresti.

Programul concertului :

  • 3 Melodii op. 4 : Le désert ; Galop ; Le soupir - poeme de Sully Prudhomme. De ziua ta ; Timiditate- poem de Carmen Sylva ; Silence - poem de Albert Samain ; Ploaia- poem de Carmen Sylva ; Ciresele (Die Kirschen) ; Duo - poem de Carmen Sylva ; Doina, cu violoncel - poem de Vasile Alecsandri ; Eu ma duc, codrul ramane.
  • 7 Melodii pe versuri de Clément Marot :Estrene à Anne ; Languir me fais ; Aux damoyselles paresseuses d'escrire à leurs amys ; Estrene de la Rose ; Présent de couleur blanche ; Changeons propos, c'est trop chanté d'amours ; Du conflict en douleur.
  • 4 Melodii dupa poeme de Fernand Gregh :Pluie ; Le silence musicien ; L'ombre est bleue ; De la flûte au corps. Si j'étais Dieu - poem de Sully Prudhomme.