Una din cele mai prestigioase institutii culturale si academice din Venetia, Ateneo Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, va gazdui luni, 19 ianuarie, ceremonia de lansare a volumului Per l’Europa ritrovata. Discorsi sulla Romania tra Oriente e Occidente (Pentru Europa regasita. Discursuri despre o Romanie intre Orient si Occident).

Autorul volumului este Alberto Castaldini, directorul Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, eseist, profesor si jurnalist binecunoscut in Italia, membru onorific al Institutului de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane si profesor honoris causa al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Romania – scrie autorul – se prezinta ca o impletire peste secole de culturi si confesiuni religioase diferite, un fel de sinteza, uneori armonioasa, alteori plina de conflicte, dintre Orient si Occidentul european, si datorita unor dificultati de natura etnico-istorica si religioasa nesolutionate nici pana astazi si bine inradacinate pe teritoriul sau. Pamantul romanesc constituie una din principalele legaturi intre cei «doi plamani» cu care continentul european trebuie sa respire, evocare a unei celebre reprezentari a Papei Ioan Paul al II-lea”.

Lansarea volumului va fi urmata de un dialog al autorului cu publicul venetian, in care vor fi abordate atat subiecte de interes general privind identitatea europeana, parcursul Romaniei ca membru al Uniunii Europene, politica culturala a Italiei etc., dar si tema fierbinte a imaginii actuale a Romaniei si a romanilor in Italia.

Manifestarea, organizata de Ateneo Veneto in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va fi moderata de dr. Monica Joita, directorul interimar al Institutului, profesorul si scriitorul Gino Pastega si profesorul Gilberto Pizzamiglio de la Universitatea Ca’Foscari din Venetia, informeaza IRCCU Venetia.