Limba si cultura romana vor fi promovate de Institutul Cultural Roman sub stindardul Uniunii Europene la salonul Expolangues din Paris (14-17 ianuarie), cea mai mare manifestare anuala dedicata limbilor straine in Franta.

UE este oaspetele de onoare al celei de a 27-a editii a salonului Expolangues, care asteapta peste 25000 de vizitatori la cele 200 de standuri reprezentand peste 60 de limbi.

La invitatia comisarului european pentru multilingvism Leonard Orban, fiecare tara din UE isi va prezenta limba si cultura proprie. ICR Paris va asigura o lectie de limba romana sustinuta de filologul Dan Culcer, care preda si cursurile saptamanale la sediul ICR (vineri 16 ianuarie de la ora 16), iar sambata 17 ianuarie la ora 14h30 asociatia Les chants valaques prezinta un spectacol de Cantece si dansuri din folclorul romanesc. Sub indrumarea interpretei de muzica populara si romante Marieta Bratu Palaghia, ansamblul asociatiei a sustinut din 1991 aproape 900 de spectacole la Paris, in Franta si in strainatate.

ICR Paris desfasoara un ambitios program de promovare a limbii romane. In luna februarie, va organiza prima sesiune de evaluare a cunostintelor de romana ca limba straina, cu diploma emisa de Institutul Limbii Romane de la Bucuresti. Aceasta premiera pentru o institutie de reprezentare a Romaniei este un proiect pilot care ar putea fi preluat si de alte institute culturale din strainatate. Ea raspunde nevoii de a atesta cunostintele de limba romana cu o diploma recunoscuta pe plan international. Pe termen mediu, demersul are ca scop constituirea unei retele de centre de examinare, dupa modelul diplomelor de limba engleza (TOEFL), franceza (DALF), germana sau spaniola.