Cultura Cucuteni, ultima mare cultura cu ceramica pictata din Europa, este subiectul unui eveniment interactiv desfasurat la Libraria Carturesti vineri, 16 ianuarie, de la 18:30. In cadrul evenimentului, Romeo Dumitrescu, presedintele Fundatiei Cucuteni pentru Milenul III, va prezenta o cronologie, va mentiona elementele definitorii a acestei culturi si va proiecta doua filme documentare realizate de fundatie: “Nepotii lui Adam” si “Construite pentru a fi arse”.

Cucuteni este o localitate din judetul Iasi. Localitatea a fost atestata in anul 1454, in timpul lui Petru Aron. Asezarea a devenit foarte cunoscuta datorita vestigiilor ce s-au descoperit in zona. Pe Dealul Cetatuiei au fost descoperite numeroase obiecte, vestigii ale unei asezari din neolitic, acestea fiind cunoscute sub denumirea de “cultura Cucuteni”.

Ceramica din Cultura Cucuzeni este valoroasa prin unicitatea sa. In Europa nu s-a mai descoperit ceva asemanator. Studiul cercetatorilor asupra finetei executiei si a variatiilor de forme a condus la asemanarea intre ceramica Culturii Cucuteni si o ceramica chinezeasca apartinand unei culturi tot neolitice.

Ceramica Culturii Cucuteni are niste particularitati aparte prin decorul liniar, predominand spirala cu numeroase alte forme si combinatii. S-au observat de asemenea si figuri feminine desenate pe suprafetele plate, in combinatie cu figurine geometrice diversificate. Culorile predominante sunt albul, rosul si negrul si diferite nuante pornind de la acestea ca urmare a arderii vasului la diferite temperaturi.

Participantii la eveniment vor putea admira vase din ceramica de Cucuteni, imagini de pe siturile arheologice si vor putea pune intrebari legate de subiectele prezentate.

Intrarea este libera