Cat demon se ascunde in dosul ideii de a modela cadavre si a le expune, ca la circ, amatorilor de senzatii? Cu expozitia „Lumi ale trupurilor si ciclul vietii”, profesorul Gunther von Hagens, poreclit Dr. Tod (Moarte), revine in Germania, dupa o absenta de cinci ani. Frankenstein a invins. Au fost uitate procesele in instanta, profanarea de cadavre, reactiile bisericii si ale moralistilor. Succesul fostelor expozitii Bodyworlds e acum politizat si inclus in campania federala anti-fumat.

Politica plamanului sanatos

Expozitia inaugurata in 10 ianuarie la Heidelberg e un nou pact. Pentru a-si putea exorciza viziunile morbide si expune operele de arta grotesti, von Hagens a dat mana cu apologetii Sanatatii si industria medico-farmaceutica. Expozitia poate fi vizitata pana in luna aprilie si sta sub motto-ul: „Fiecare zi sa ti-o traiesti sanatos - intreaga viata“.

von Hagens este un extrem de controversat anatomist, inventatorul tehnicii numite plastinatie, prin care prezerveaza tesuturile biologice. El expune in expozitii itinerante cadavrele astfel pastrate.

Curatoarea Dr. Angelina Whalley, sotia lui von Hagens, considera ca, pe langa exponate, elementele de comunicare multimediala ale expozitiei contribuie la initierea anatomica si fiziologica a vizitatorilor. 10% dintre vizitatori s-ar fi lasat ulterior de fumat, 25% ar face mai mult sport si 50% ar acorda mai multa atentie hranei si santatatii proprii. Un marketing aparent efectiv, pe produsul colateral. Exponatul central si fascinant pentru milioanele de curiosi, ramane insa cadavrul plastinat si transformat in „statuie“.

26 de milioane de vizitatori ar fi inregistrat expozitiile itinerante ale lui Hagens, in peste 37 orase din Europa, Asia si Statele Unite. Fiecarei expozitii i s-au adaugat noi picanterii. La expozitia de la Londra din 2002, in muzeul in care a avut loc expozitia s-a anuntat o autopsie publica pe un cadavru. In Germania, von Hagens n-a mai expus din 2004. Acum, el revine la matca Heidelberg, de unde a inceput totul, si expune timp de trei luni in halele fostei Gari de Marfuri.

Pedagogia sanatatii

Daca in expozitiile trecute cadavrele plastinate se adunau la masa pentru un poker, intr-o scena plastica socant de reala insa cu conotatie sedentara, acum mesajul e „sport si miscare“. Noile plastinatii sunt in chip de dansator, jucator de rugby sau saritor cu prajina. Ni se prezinta plamani negri de tutun, dar si un abdomen sectionat al unei foste persoane obeze. Se mizeaza pe sperietura, ca si in renumitele campanii anti-fumat cu ilustratii horror pe pachetele de tigari.

Bune sunt insa fructele si sexul, zic panourile cu instructiuni nutritive. Legumele, algele, soia, tofu si vinul rosu, asezonate cu efort intelectual, sex si sport garanteaza o viata lunga, mai spun aceleasi panouri, argumentand cu citate din filosofi. De jur imprejurul expozitiei, mesajul medico-nutritionist e identic cu cel din ghidurile de viata sanatoasa sau revistele pentru femei.

Alt mesaj este cel referitor la donatii. Von Hagens declara ca 9.700 de persoane sunt inregistrate ca donatori de cadavre, dupa moarte, la Institutul din Heidelberg. Fara acesti donatori, in Heidelberg si Guben ar lipsi materialul de plastinatie, iar in China, cel de cercetare in laborator. Concomitent, s-ar reduce si bugetele aferente „complexului anatomico-industrial“. Hagens insusi declara ca va dispune testamentar folosirea ramasitelor sale in scopuri de cercetare medicala. Dar pana atunci mai poate dura, „Dr. Tod“ nu are decat 64 de ani si pare, in ciuda paliditatii sale permanente, extrem de fit.

Artizanate din oase si muschi

Institutul pentru plastinatie (IfP) din Heidelberg si-a construit baza materiala prin donatii din Germania si strainatate, organe sau cadavre intregi fiind importate din Rusia si China, dupa cum afirma presa anilor trecuti. S-a avansat chiar teoria, ca o parte din obiectele de expozitie ar fi lesuri de oameni executati prin spanzurare in China.: „Acesti oameni au fost dublu dezonorati: prima oara prin executia la care au fost supusi, a doua oara prin faptul ca au fost privati de o inmormantare civilizata si corpurile lor au fost transformate in „obiecte de arta“ care sa se umple de praf.“ spune stareta catolica Helga Trösken.

Profesorul Horst-Werner Korf, directorul sectiei de anatomie a Clinicii Universitatii din Frankfurt s-a ridicat ferm, anii trecuti, impotriva realizarii expozitiei lui von Hagens, deoarece aceasta „contravine flagrant principiilor umane fundamentale si eticii in general“. Cu toate acestea, achizitia de „obiecte“ la IfP Heidelberg a continuat.

La fabrica de obiecte de expozitie von Hagens, craniul e „bila“, busturile si cadavrele sunt „artizanate“. Se spune ca plastinatia unui cadavru necesita mai mult de 1000 de ore de lucru. Plastinatia este o tehnica folosita pentru a conserva tesuturile biologice, inlocuind diverse lichide organice cu silicon. Apa si grasimile din tesuturi sunt absorbite sub vid, atfel corpul pastrandu-si elasticitatea si fiind eliberat de emanatii si mirosuri.

Prin inlaturarea pielii, muschii, venele, arterele si organele apar nude, pot fi modelate si integrate intr-o statuie umana, sunt plastilina unei viziuni artistice. A viziunii doctorului Hagens. Prin acest tratament chimic special, imbalsamarea cadavrelor sau a unor organe si expunerea lor in diferite ipostaze ce inaripeaza imaginatia, Frankenstein-ul din Heidelberg si echipa lui realizaza o socanta intalnire a celor vii cu lumea de dincolo.