Institutul Cultural Roman de la New York a prezentat in premiera americana in lectura publica, in cadrul „Academiei itinerante Andrei Serban” ultima piesa a Gianinei Carbunariu, „Poimiine alaltaieri”. Lectura variantei in limba engleza a acesteia (FASTFORWARDREWIND) a fost sustinuta de un grup de studenti in anul terminal de actorie de la Universitatea Columbia, sub indrumarea lui Andrei Serban.

Punind in chestiune limitele civilizatiei si ale unei societati tinzind catre o tehnologizare dusa la absurd, pina la dezumanizare, piesa Gianinei Carbunariu s-a bucurat de un real succes in fata numerosului public romano-american care a asistat la prezentare, informeaza ICR. Textul a fost tradus in limba engleza special pentru aceasta lectura de catre Cristian Panaite.

ICRNY a continuat prin acest eveniment unul dintre programele sale prioritare, acela de a promova in America noua dramaturgie romaneasca. In acelasi timp, acest demers a insemnat schimbarea perspectivei de lucru in cadrul Academiei itinerante din 2008, realizata de aceasta data cu actori americani care au lucrat pe un text romanesc. Acest experiment urmeaza seriei de ateliere si prezentari din 2007 cu „Spovedanie la Tanacu” (de Tatiana Niculescu Bran), finalizata prin montarea de succes a piesei la Teatrul Odeon in mai 2008.

Academia itineranta a fost lansata in 2007 ca un proiect-pilot de catre Institutul Cultural Roman de la New York, propunindu-si sa aduca impreuna energiile creative ale scriitorilor, actorilor si regizorilor in cadrul unui laborator de lucru conceput in jurul personalitatii artistice a lui Andrei Serban.

Lectura s-a incheiat cu o receptie in Galeria ICRNY, care a gazduit in aceste zile expozitia de carte Carturesti. Dupa deschiderea din 3 decembrie si punctul de informare permanent accesibil la Tribeca Cinemas pe durata Festivalului de Film Romanesc (5-7 decembrie), acesta a fost al treilea eveniment major, care, adunind un public numeros, a generat inca o data un interes imens pentru proiectul Carturesti - ICRNY.